Deniz Salyası ( Müsilaj ) Nedir?
Son günlerde Marmara Denizinin deniz salyasıyla kaplandığına dair haberlerin yapılması insanların deniz salyası nedir ? sorusuna cevap aramalarına neden olmuştur.
Bir tür doğa olayı olan deniz salyasının tanımını denizi kaplayan yapışkan ve sümüksü yapıya sahip olan koyu kıvamlı maddelerdir şeklinde yapmak mümkündür. Deniz salyaları Marmara Denizi gibi kapalı denizlerde ortaya çıkan bir oluşumdur.
Müsilaj nedir? Sorusuna verilebilecek cevap ise deniz salyasının bilimsel ismi şeklindedir. Denizde görülen koyu kıvamlı maddeler halk tarafından deniz salyaları olarak anılırlar.
İçindekiler
Deniz Salyası Nasıl Oluşur?
Denizleri kaplayan yapışkan kıvamlı bir madde olan deniz salyası nasıl oluşur? Deniz salyalarının oluşumunda birden fazla faktörün etkisi vardır. Bu faktörler arasında ilk sırayı fitoplankton isimli organizmaların (algler) sayısının artış göstermesi yer alır.
Bu organizmaların artması denize mukus salgılamalarına neden olur. Bu salgıların diğer faktörlerle bir araya gelmesi sonucunda da deniz salyaları ortaya çıkar.
Deniz salyalarının oluşmasında algler dışında en önemli etken atıklardır. Sanayi tesislerinin ve insanların atıkları deniz kirliliğinin artmasına ve dolayısıyla da salyanın oluşumuna neden olur.
Denizdeki atıkların fosfor ve azot içermesi salya miktarının artmasına yardımcı olur. Algler ve deniz kirliliği yanı sıra deniz salyasının oluşumunda deniz sıcaklığının yüksek olması, tuz seviyesinin artması ve akıntının azalmasının da etkisi vardır.
Ekolojik Sisteme Etkileri Nelerdir?
Deniz yüzeyinde oluşan müsilajen çok ekolojik sistemi etkisi altına alır. Bu nedenle salyaların temizliği ve önlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekir.
Deniz salyalarının ekolojik sisteme etkileri arasında şunlar bulunur;
- Denizde bulunan bitkilerin ölümüne yol açar.
- Denizde bulunan canlıların yaşam alanlarını tehdit eder.
- Larvaların beslenmesine engel olur.
- Deniz canlılarının ışıkla temas etmesini engeller ve bu nedenle yaşamları için tehlike oluşturur.
- Çevrenin kötü kokmasına neden olur.
- Denizin müsilajla kaplanması kötü görünmesine neden olur.
- Deniz salyasının su kaynaklarına yayılması ve insanları etkilemesi mümkündür.
- Avlanan balıklar için kötü koku oluşturur.
- Canlıların yaşam tehlikesine sezmeleri nedeniyle denizden uzaklaşmalarına neden olur.
Ekoloji üzerinde bu etkileri oluşturmaması için insanların deniz temizliği konusunda hassas davranmaları gerekir. Bunun yanı sıra iklim ve mevsim şartlarını olumsuz etkileyecek davranışlardan kaçınmaları gerekir.
Deniz Canlılarının Yaşam Alanlarını Tehdit Eder
Müsilajınekolojik sisteme etkileri arasında deniz canlılarının yaşam alanlarını tehdit etmesi önemli bir faktördür. Müsilajın yapışkan yapılı bir madde olması ve deniz dibini kaplaması nedeniyle canlıların deniz altındaki hareket alanı kısıtlanır. Bu nedenle denizde bulanan canlıların besin bulmaları, üremeleri ve yumurtalardan yavruların çıkması gibi olayların yaşanması engellenir. Bu da deniz canlılarının türünde ve sayısında azalmaya neden olur. Denizde bulunan balıklar ve diğer canlıların oksijen almalarına ve bitkilerin fotosentezine engel olur. Böylelikle bitki ve balık türlerinde ölümler yaşanabilir.
Marmara Denizi Ne Durumda?
ilk olarak Şubat 2021 itibariyle Marmara Denizi’nde artış göstermeye başlamıştır. Günümüzde ise deniz salyası Marmara Denizi’nin neredeyse tamamını etkisi altına almıştır. Marmara Denizi’nin durumu çekilen fotoğraflarla ortaya koyulmuştur ki denizin büyük bir bölümü gri tabaka halindedir. Ayrıca denizde yapılan araştırmalar salyanın deniz dibinde 30 metreye kadar ulaştığı yönündedir. Ayrıca yapılan araştırmalar deniz salyasının Marmara Denizi’nden Ege Denizi’ne geçiş yaptığı ve orayı da tehlikeye attığı yönündedir.
Dünyada Deniz Salyası İle Nasıl Mücadele Ediliyor
Müsilaj Dünya’da bulunan denizlerde de rastlanır. Adriyatik Denizi ve Kuzey Denizi deniz salyasının görüldüğü yerler arasındadır. Adriyatik Denizi’nde deniz salyalarına 2007-2008 yıllarında rastlanmıştır ve yapılan çalışmalarla denizin salyadan kurtarılması sağlanmıştır.
Mücadele için Adriyatik Denizi’nde atık yönetimi politikası belirlenmiş ve denize atılan atıkların kontrollü olması sağlanmıştır. Dünyada deniz salyasının temizlenmesi için denizlerin temizliği, oksijen basımı ve deniz dibinin havalandırılması gibi işlemler yapılır. Böylelikle salyanın oluşum oranının azalması ve etkilerinin daha az olması sağlanabilir.
Türkiye’nin Marmara Denizi’nde ve Ege Denizi’ne de geçen deniz salyasından kurtulması için Dünya örneklerini inceleyerek çözüm bulması gerekir. Bunun için atıkların arıtma yapılmadan denize dökülmesi engellenmeli, kanalizasyonlar arıtma tesislerine yönlendirilmeli, sanayi tesislerinin atık arıtma sistemini kullanmaları sağlanmalı ve atık kontrolü yapılmalıdır. Umarız bir an önce önlemi alınır ve etkilenen bölgeler sağlıklı bir ekolojik ortama kavuşur.
Dünyadan Marmara denizi ile ilgili bir haber burada.
Konu hakkında faydalı gördüğümüz bir video:
Bilişim Durağında tekrar görüşmek dileği ile.