Teknoloji

Ter ile Çalışan Akıllı Saatler

Her ne kadar “Ter ile çalışan akıllı saatler” ifadesi tuhaf gelse de günümüzde giyilebilir teknolojilerde ve insan yenilenebilir enerjilere yönelim artmaktadır. Bunun en önemli nedeni teknoloji geliştikçe ihtiyaç duyulan enerjinin de artması olarak göze çarpıyor.

İnsan vücudu günde ortalama 2000 ile 2500 kalori arasında enerjiye ihtiyaç duyar. Yoğun fiziksel aktivitelerin yapıldığı günlerde bu rakam katlanarak daha yüksek seviyelere çıkabilir. Ortalama olarak kullanılan 2000 – 2500 kalorilik enerjinin bir kısmı kullanılarak giyilebilir teknolojiden tıbbi implantlara varan çok geniş bir alanda teorik olarak kullanılabileceği düşünülüyor.

Bu Yazılar İlginizi Çekebilir
En İyi Akıllı Saat Seçenekleri 2021
Alerji Nedir ? Şehir Hayatının İnsanlara Hediyesi
Evimizdeki Tehlike Atık Piller Patlıyor mu?

Yenilenebilir Enerjiye Neden İhtiyaç Duyuyoruz?

kuresel isinma

Yenilenebilir enerjilerin dünya gündeminde revaçta olduğu bir gerçek. Bunun maddi, sosyolojik ve bilimsel olarak birçok nedeni mevcut. En çok üstünde durulanı ise “Küresel Isınma” olarak bilinir.

Küresel Isınma, insan etkisi ile ortaya çıkan karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazlarının dünyayı sararan ve güneşten gelen radyasyona karşı koruma vazifesini üstlenen Atmosfer tabakasına verdiği zarar ile doğal dengenin bozulması ve iklim değişikliklerinin yaşanmasına kadar varan zincirleme etkidir.

Ter ile çalışan akıllı saatler araştırması gereksiz bir araştırma gibi görülmemeli; bugün Dünya’nın büyük bir kısmında küresel ısınmanın önlenmesi adına çok büyük bütçeler ayrılmış, yüksek katılımlı toplantılar düzenlenmiş, gelecek yıllarda yapılacaklar karara bağlanmış ve bütün bunlar anlaşmalar ile zapta alınmıştır.

Ter İle Çalışan Akıllı Saatler Araştırması

İskoçya’nın Glasgow Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada bilim adamları pillerde bulunan elektrolitleri ter ile değiştiren yeni bir tür esnek süper kapasitör geliştirdiler. Bu kapasitörler İnsan vücudunun doğal olarak ürettiği ter salgısını, yeni geliştirilen polyester selüloz kumaşını kaplayan ince polimer bir tabaka ile emilir. Terdeki iyonlar polimer ile reaksiyona girerek elektrik üreten bir reaksiyona neden olur. Sonuç olarak pile bir enerji yüklemesi gerçekleşir.

Geliştirilen bu yeni teknoloji henüz günlük hayatta akıllı cihazların tamamen şarj edilebilmesinden henüz çok uzakta. Ancak mevcut hali ile bile şarj ömrünü uzatabildiği ispat edilmiş durumda; bu da daha uzun kullanım demektir ve çoğu zaman tabiri caiz ise “Hayat Kurtarabilir”.

Sonuç Olarak

Konumuz her ne kadar Ter ile çalışan akıllı saatler olsa da aslında bütüne bakıldığında bu teknolojinin geleceği kullandığınız telefondan, enerji ihtiyacı duyan implantlara kadar birçok sektörde geliştirildikçe uygulama alanının genişleyeceği düşünülmektedir. Bu nedenle Ter ile çalışan akıllı cihazlar olarak da konumuza daha geniş bir anlam kazandırabiliriz.

Glasgow Üniversitesi’nin araştırmasının orijinal haline aşağıda bulunan linkten ulaşabilirsiniz.
Kaynak:
Glasgow Üniversitesi

Bilişim Durağında tekrar görüşmek üzere.

Bilgi İle Kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu