Teknoloji

Web 3.0 Hayatımıza Ne Katacak?

Web 3.0 nedir sorusuna kısa ve net olarak yanıt yapay zeka içeren web dersek yanlış olmaz muhtemelen. Yani akıllı kontratlar ile işlemleri hızlandırmak, kişisel ihtiyaçlarınızı belirleyerek, o ihtiyaçlarınıza uygun içerikler gösteren ya da aradığınız işlemi sizler için bir kaç tıklama ile gerçekleştirebilen akıllı yazılımlar Web 3.0 tanımı içerisine girer.

Web 3.0 Nedir, Tarihte ki Yeri?

Web 3.0 IRC (İnternet Relay Chat) döneminde insanlar ile konuşabilen ALICE adlı yapay zekalı bot’un kişiler ile yazışmaları ile başlamıştır. Kişilerin sordukları sorulara uygun cevapları internet ortamından arayıp bulması ve bunları bir veritabanında tutarak benzer sorulara benzer cevaplar vermesi süreci Web 3.0 temelini oluşturdu.  Alice o dönem için büyük bir devrimdi. Alice 2000 li yılların başında kodlanmış ilk yapay zeka idi.

Sonrasında Facebook FAIR tarafından Bob ve Alice yeniden kurgulandı ve çalıştırılmaya başlandı. Fakat öylesine ilginç bir şey oldu ki Alice ve Bob kendi aralarında bir dil geliştirmişler ve geliştirdikleri o dil yardımıyla iletişim kurmaya başlamışlardı.

Alice ve Bob’a kodlanmalarının dışında kendi dillerini geliştirmeleri için hiçbir kod bölümü yazılmamıştı. Ancak Alice ve Bob bir şekilde kendi dillerini geliştirmeyi başarmışlardı. Bu o dönemin yazılımcıları tarafından tehlikeli olduğu düşünüldüğünden Facebook FAIR tarafından fişleri çekildi ve proje rafa kaldırıldı. 

Her ne kadar bilim kurgu gibi gözükse de, Web 3.0 bir gerçekliktir. Yapay zekalar insan hayatına ve iş yaşantısına yön verecektir.

Web 3.0’ın Özellikleri Nelerdir?

Web 3.0 nedir ve özellikleri nelerdir? Bizlerin neyi sevip neyi sevmediğimizi, neyi bilip neyi bilmediğimizi, neyi isteyip neyi istemediğimizi belirleyerek buna göre içerik üreten web siteleri olarak adlandırılabilir. Semantik web kavramına kısaca bir giriş yapalım.

Semantik, “ Mantıksal Anlam Bilimi” olarak tercüme edilebilir. Belgeler Web 3.0 ile sadece içerdiği kelimelerle değil, belgenin tümüyle tam olarak anlaşılabilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede daha akıllı arama motorlarına ya da daha akıllı yapay zekalara sahip olabileceğiz. Web 3.0 web siteleri RDF/XML, N-Triples, N3 ve Turtle gibi teknolojileri kullanır.

Web 3.0 ile Bizleri Neler Bekliyor?

  • Web 3.0 en çok akıllı kontratlar (smartcontrat) için kullanılacaktır. Öyle ki yurt dışından satın aldığınız veya yurt dışına satacağınız bir ürünün kargolanması, gümrük belgelerinin hazırlanması, transport edilmesi ve tüm işlemlerin yapılabilmesi için ihtiyaçların belirlenmesi Web 3.0 teknolojisinin işi olacak.
  • Web 3.0 teknolojisi ile belirlenen ihtiyaçların sürekli güncellenmesi, belgelerin defaten hazırlanması kişisel olarak çok zor olsa da sadece birkaç soruya cevap vererek sizin sadece gerekli alanları doldurmanız ile belgeleri hazırlayan bir sistem olacak. Bu sistem ile ürünlerinizi yurt dışına kolayca satmanız, belgelerinizi hazırlamanız ve gerekli doğrulamaları yaparak sattığınız ürünün evinizden teslim alınması mümkün olabilecek.
  • Web 3.0 teknolojisi tüm bunları yaparken blockchain teknolojisini kullanarak tüm bu işlemleri şifreleyebilecek, satmak istediğiniz ürünün ücretini kripto para ile alabileceksiniz. Hatta alıcı iseniz ödemenizi kripto paralar ile yapabileceksiniz. Tüm bu işlemler makineler tarafından yapılacak, makineler tüm bu belgeleri üretecek, işleyecek ve değerlendirecek.
  • Arama motorlarından yapacağımız aramalarımız daha verimli olacak. Bu sayede istediğimiz her bilgiye neredeyse hemen ulaşabileceğiz. Yapay zeka içeren Web 3.0 bize bunu anında sunabilecek yeteneğe sahip olacak.
  • Müşteri hizmetleri asistanının sizi bir süre bekletebilir miyim repliği de son bulacak. Müşteri hizmetlerine ulaşmak için saatlerce telefon başında beklemek zorunda kalmayacağız. Çünkü Web 3.0 içeren internet siteleri aynı anda binlerce kişiye, kişiye özel cevaplar verebilecek ve bunu saniyeler içinde gerçekleştirebilecek.
  • Merkeziyetsiz olması nedeniyle eleştirilebilecek çok fazla yönü olmasına rağmen, devletlerin insanları daha fazla vergilendirebilmek ve sömürebilmek adına yapmış olduğu tüm prosedürleri kolaylıkla aşabilecek bir yapıdır.  Denetimlerden uzak olması çeşitli sorunlar yaratabilir ancak bu sorunlarında kolaylıkla aşılabileceği düşünülmektedir.
  • Merkeziyetsiz olması nedeniyle sansür ve denetlemelerden uzak olacak. Sansürsüz ve denetlenemez olması saldırılardan da kendimizi kolaylıkla korumamızı sağlayacak.
  • Web 3.0 teknolojisinin merkeziyetsiz olmasına bağlı olarak dev şirketlerin verilerimizi izinsiz kullanmasına imkan verilmemiş olacak.

Web 3.0 nedir sorusunu ve hayatımızda meydana getirebileceği değişimleri sizler için yanıtlamaya çalıştık. Yapay zekaya evrilen bu yeni dünya da siz de yerinizi almaya hazır mısınız?

Web 3.0 nedir sorunuza yeteri kadar cevap bulamadığınıza inanıyorsanız sizin için bu kaynağı da önerebilirim. Daha çok teknoloji içeriği için Teknoloji kategorimiz.

Bilişim Durağında tekrar görüşmek üzere bilgi ile kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu