Doğa Bilimi

Wifinin İnsan Sağlığına Zararı

Wifinin İnsan Sağlığına Zararı konusuna ilişkin bir çok görüş var. Bazı çalışmalar WiFi’nin sağlık açısından olumsuz etkileri olduğunu gösterirken, kablosuz ağlardan gelen radyo frekansı sinyallerinin insan sistemlerine zarar veremeyecek kadar düşük olduğunu iddia eden raporlar var.

WiFi Nedir?   

WLAN olarak da adlandırılan WiFi, internete bağlı en az bir antene ve dizüstü bilgisayarlar, bilgisayarlar, cep telefonları vb. gibi kablosuz iletişim cihazlarına sahip kablosuz bir ağdır. WiFi ağı darbeli elektromanyetik frekanslar (EMF’ler) kullanır.

Bir WiFi sisteminin yapay EMF’si genellikle kutuplaştırılmıştır ve bu, elektrik yüklü kimyasal gruplar üzerinde nispeten daha büyük kuvvetler uyguladığından, polarize olmayanlardan potansiyel olarak daha tehlikelidir. Elektromanyetik darbelerin yoğunluğu, belirli yoğunluklar ve maruz kalma süresi, Wifinin İnsan Sağlığına Zararı olup olmadığını belirlemede önemli hususlardır.

WiFi İnsan Vücudu için Tehlikeli Midir?

WiFinin insan sağlığına zararı etkilerini gösteren birçok bilimsel çalışma var. Serbest radikal üretimini artırarak oksidatif strese neden olur. Artan oksidatif stres, proteinler, lipidler ve DNA gibi hücresel makromoleküllerin oksidatif hasarlarından sorumludur.

2.45 GHz WiFi sinyallerinin hem insan hem de hayvan sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin bazı çalışmalar, WiFi cihazlarının yaydığı radyofrekans elektromanyetik radyasyonun sperm sayısını, hareketliliğini ve DNA bütünlüğünü etkileyebileceğini göstermiştir. Erkek üreme sistemindeki diğer değişiklikler, dejeneratif hasarlar, düşük testosteron seviyeleri, yüksek hücre ölümü ve esas olarak testislerdeki artan sıcaklık ve oksidatif stres seviyelerinin neden olduğu DNA hasarını içerir. Yüksek stres ise yaşlanmayı hızlandırır.

Beyin aktivitesi üzerindeki WiFi etkilerine ilişkin hayvan çalışmaları, hem strese hem de WiFi radyasyonuna maruz kalmanın anksiyete benzeri davranışların gelişmesine neden olduğunu ortaya koymuştur; ancak, uzamsal öğrenme yeteneği ve hafıza etkilenmeden kalır.

Wifi Nasıl Hasara Neden Olabilir?

WiFi etkilerinin önemli bir kısmının, esas olarak voltaj kapılı kalsiyum kanallarının (VGCC’ler) aşırı aktivasyonu nedeniyle oluşan kalsiyum aşırı yüklenmesinden kaynaklandığına inanılmaktadır. 20 pozitif yüklü voltaj sensörlerinin varlığı, onları EMF’lerin en duyarlı hedefi yapar. Kalsiyum birikiminin ikincil nedeni, TRPV1 reseptörünün oksidatif stres kaynaklı artan aktivasyonudur.

Mekanistik olarak, hücre içi kalsiyum seviyesindeki VGCC’ye bağlı artışlar, WiFi etkilerinin çoğunun birincil aracısıdır. Artan kalsiyum seviyesi, daha sonra mitokondride sitokrom oksidazı inhibe ederek ATP sentezinde ve süperoksit üretiminde bir azalmaya neden olan nitrik oksit (NO) üretimini tetikleyebilir.

Wifi Sinyallerinden Nasıl Korunuruz?

Günümüzde WiFinin insan sağlığına zararı ndan korunmak için kent hayatını bırakmaktan başka çözüm görünmüyor. Akıllı evler, akıllı güvenlik sistemleri, otonom fabrikalar hatta ve hatta korkarım yakın zamanda köylerde teknolojinin etkisi ile akıllı ahırların, akıllı seraların da çalışması için wifi gerekli olacak. Sanırım kaçış yok.

Bilişim durağında tekrar buluşmak dileği ile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu