Apple Logosunun Hikayesi
Apple marka herhangi bir ürünü kullanmamış olsanız bile günlük hayatınızın her anında bir şekilde Apple logosuyla karşılaşmanızın mümkün olmasından hiç şüphemiz yok. Ancak her yerde karşılaşmanıza rağmen, Apple logosunun gerçekte ne anlama geldiğini ve bu logonun tarihçesini hiç merak ettiniz mi?
İçindekiler
Apple Logosunun Hikayesi
Bazı insanlar, Apple logosunun, Âdem ve Havva’nın yediği yasaklı meyve olan elmayı temsil ettiğine inanırken bazıları ise Apple logosunun, eşcinsellik suçlamasıyla yargılandıktan sonra, Disney’in Pamuk Prenses ve 7 Cüceler filminden esinlenip siyanürlü bir elma yiyerek intihar ettiği iddia edilen bilgisayar bilimi ve yapay zekanın öncüsü olarak görülen Alan Turing’in ölümüne ithaf edildiğini söylüyor.
İlginç olmalarına rağmen maalesef bu söylentilerin hiçbirisi kanıtlanamamıştır. Aslında, Apple logosunun anlamı, logonun kendisi de dahil olmak üzere, zaman içerisinde birçok değişikliğe uğramıştır.
İLGİ ÇEKEN İÇERİKLERE BİR GÖZATIN
Airtag Nedir ? | Anahtarlarınızı Artık Kolaylıkla Bulacaksınız!
En Çok Görülen iOS 14 Hataları
iPhone Restore İşlemi Nasıl Yapılır?
İlk Olarak 1976’da Tasarlandı
Apple’ın ilk logosu 1976’da Steve Jobs ve Steve Wozniak ile birlikte Apple’ın kurucu ortaklarından olan Ronald Wayne tarafından tasarlandı. Ve o zamana kadar Wayne’in logosundaki elmanın anlamı oldukça açıktı.
Yandaki resimde gördüğünüz ve 1976’da tasarlanan Apple’ın ilk logosu, yer çekimi teorisini keşfetmesiyle tanınan Isaac Newton’u bir elma ağacının altında otururken, çerçevenin etrafında dönen ve şirketin adını taşıyan bir şerit afişle tasvir edilmesinden oluşuyordu. Logoda Newton’un kafasının üzerindeki elma da Apple şirketini temsil ediyordu.
Newton ve Yerçekiminden İlham Alındı
Hikâyeye göre Newton, bir elma ağacının altında oturduğu sırada kafasına bir elma düştü ve kafasına düşen bu elma, Newton’un yer çekimi teorisini keşfetmesini tetikledi. Anlatılanların ne kadar doğru olduğu tam olarak bilinmese de bu logodaki “elma” Ronald Wayne’e göre harika bir ilham kaynağıydı.
Ronald Wayne, bu konuyla ilgili yaptığı bir röportajında, bu logoyu oluşturduğu sırada, kendisini Newton’un yerine koyarak ve kafasına düşecek elmayı birden havada yakalama anını hayal etmesinden ilham alarak oluşturduğunu belirtmiştir. Newton’un yer çekimi teorisini bulmasında ilham kaynağı olan elma, Ronald Wayne’in anlattığına göre Apple logosunu oluştururken kendisi için de ilham kaynağı olmuş ve Isırılmış elma logosu böyle ortaya çıkmış oldu.
İlk Olarak Apple-I Kullanım Kılavuzunda Kullanıldı
Apple’ın ilk logosu, Apple’ın ilk bilgisayarı olan Apple-I isimli bilgisayarının kullanım kılavuzunun kapağında kullanıldı. Daha sonrasında logonun karmaşık olduğunu öne süren Steve Jobs, logoyu yeniden tasarlaması için Rob Janoff adında bir grafik sanatçısı ile anlaştı. Yeni logoyu nasıl tasarladığı sorulduğunda Janoff, eline bir elma alıp bu elmayı bir kâseye koyduğunu ve kâseye koyduğu elmaya baka baka bir hafta boyunca yeni çizim denemeleri yaparak en iyi olabilecek logo tasarımını aradığını belirtmiştir.
Dünyanın İlk Renkli Grafiklere Sahip Kişisel Bilgisayarı
Rob Janoff 1977’de yan tarafta gördüğünüz ve çoğu insanın aşina olduğu logoyu tasarladı. Yeni logo, çeşitli renklerle dolgulu yatay çizgilerden oluşturulmuş ve ısırılmış bir elmadan oluşmaktaydı. Janoff’a göre, logodaki “elma” Newton’un hikayesinden, Âdem ile Havva’nın hikayesinden ya da Alan Turing’in hayatından ilham almamıştı. Logonun, sadece şirketin “elma (Apple)” adının basit bir tasviri olduğunu ve elmanın küçültüldüğünde “kiraz” gibi görünmesini engellemek için de elmaya ısırık eklediğini belirtmişti. Isırılmış elma logosu renk dolgulu yatay çizgilere gelince, bu çizgiler Apple’ın 1977 yılının Nisan ayında piyasaya sürülecek ve dünyanın ilk renkli grafiklere sahip kişisel bilgisayarı olacak olan Apple-II isimli bilgisayarı ve sonrasında üretilecek olan renkli grafiklere sahip olacak Apple ürünlerini temsilen oluşturulmuştu.
Steve Jobs’un Logo Onayı
Apple için tasarlanan bu yeni logoyu oldukça beğenen Steve Jobs, logonun üretimi için hemen onay verdi. Apple-II isimli bilgisayar, piyasaya sürülme aşamasındayken Apple’ın yeni logosu, basılı afiş reklamları, tabelalar ve Apple ürün etiketleri için geliştirilerek basıldı.
1981’de Steve Jobs’ın bir sunumunda, şirketin adını neden “Apple” koydukları sorulduğunda cevap olarak Jobs: Meyve diyeti yaptığı bir dönemde elmayı çok sevmesinin bir yana telefon rehberlerinde Atari isminin üstüne çıkabilecek bir marka ismi aradıklarını ve bu isim için de Apple kelimesinin gayet uygun olduğunu bu yüzden Apple ismini seçtiklerini belirtmiştir. (Steve Jobs, Apple kurulmadan önce video oyunları yapan Atari ’de teknisyen olarak çalışmıştır.) Ayrıca Apple yani elma kelimesi Steve Jobs’a göre sadeliği ve gelişmişliği temsil etmekteydi.
Yeni oluşturulan ve “gökkuşağı elması” olarak da adlandırılan Apple’ın ikinci logosu 20 yıl boyunca değişmeden kaldı ve bu logo Apple’ın çıkardığı Newton isimli cep bilgisayarlarına kadar üretilen tüm Apple ürünlerinde 1997’ye kadar kullanılmaya devam etti.
1997 Yılında Yeni Bir Tasarım
1997’de Apple, logosuyla ilgili tekrardan ayarlamalar yapmaya başladı. Fakat bu ayarlamalar, logonun, şeklinden ziyade değişik renk ve temalara yönelik ufak çaplı ayarlardan ibaretti. Bu doğrultuda Apple, sonraki 10 yıl boyunca müşterilerine sunacağı ürün ve hizmetlerindeki logosunu değişik renkler deneyerek kullanmaya devam etti.
Örneğin, 1997’de Powerbook G3’ün piyasaya sürülmesiyle birlikte sade siyah ve sade beyaz olmak üzere düz renkli bir logo kullanıldı.
Ardından, 1998’de iMac G3 isimli bilgisayarın piyasaya değişik renklerle sürülmesi ve bu renklerin temsil edilmesi açısından turuncu, yeşil, mavi, kırmızı, mor gibi farklı yarı saydam renklerde logolar kullanıldı.
Apple, 2001 yılında Mac OS X isimli işletim sistemini piyasaya çıkardıktan sonra deniz mavisi renginde bir logo kullandı. Ayrıca 2007’de birinci nesil iPhone’un piyasaya sürülmesiyle birlikte krom kaplama bir logo kullanıldı.
2013 Yılından Günümüze Değişmedi
2013 yılına kadar, dünyanın birçok yerinde piyasaya sunmuş olduğu farklı türdeki hizmet ve ürünlerinde logosunu değişik renk ve temalarda kullanmaya devam eden Apple, logo rengi konusunda daha tutarlı bir yol izlemeye karar vererek 2013’ten itibaren günümüze kadar piyasaya çıkardığı /çıkaracağı tüm ürün ve hizmetlerinde sadece siyah, sadece beyaz veya sadece gri olarak düz renkten oluşan bir logo kullanmaya karar verdi.
Apple’ın günümüzde çıkarmış olduğu yeni ürün ve hizmetlerinde ağırlıklı olarak gri rengi kullandığı gözlemlenmiştir. Apple, günümüzün reklamlarında ürün ve hizmetlerini tanıtırken güncellemelere göre logonun içerisinde hareketli renkli görseller de sergilenmektedir. Ayrıca logonun siyah renkli kullanımına da günümüzde sıkça rastlanmaktadır.