TeknolojiUzay Bilimi

Starlink Uyduları

Elon Musk adının geçtiği her konuda olduğu gibi Starlink uydularında her gün daha heyecanlı gelişmeler yakından izlenebiliyor. Sosyal medyada gökyüzünde ufoya benzeyen cisimler gördüğünü söyleyen kişilerin yakın zamanda gördükleri uydular Elon Musk‘un SpaceX adıyla faaliyetini yönettiği uzay şirketinin yolladığı uydulardır. 22 Nisandan beri çeşitli aralıklarla uzaya gönderimlerin yapıldığı uyduların neden yollandığı, ne olduğu veya Elon Musk’ın kim olduğu sorularının sıkça sorulması da kaçınılmaz bir hal almıştır.

Starlink Uyduları Nedir?

Amerika menşeili uydu ve uzay çalışmaları yöneten şirket olan SpaceX tarafından yollanan uydular demek genel tanım olması açısından önemlidir. Uydu aracılığı ile internet sağlanması için oluşturulmuş takımyıldızları şeklindeki sistemdir. Takımyıldız olmasını sağlamak için yer istasyonlarına bağlı sayısı oldukça yüksek küçük uydu parçalarından oluşturulması yoluna gidilmiştir. Keşifler için kullanılması planlanan bu uyduların kalan kısımlarının ise orduya para karşılığında ticari amaçla satılması da düşünülüyor.

Ne Zamandan Beri Fırlatılıyor?

Bir başka merak edilen detay ise Starlink uydularının ne zamandan beri fırlatıldığıdır. 2019 kasım ayı itibarı ile fırlatılmaya başlanan uyduların ilk yerleştirme sırasında sayısı 122 uydu olarak açıklanmıştır. Bu ilk yollama işleminden sonra planlanan takvime göre 15 günde bir olmak üzere her ay iki kez fırlatma yapılmasına karar verildi. Her fırlatmada 60 veya daha fazla uydu yerleştirilmesi sağlanıyor.

Planın Sonunda Uydu Sayısı Kaçtır?

Planlanan adımların tamamlanması sonucunda toplam olarak 12.000 uydunun var olması amaçlanıyor. Eklenen uydularla bu rakamın 42.000 civarında olması için çalışmalara devam edilmesi düşünülürken yerleşim dağılımları da ayarlanmış görünüyor. İlk 12.000 uydunun 3 yörüngede olması, ilk yörüngenin 550, ikincinin 1600 ve üçüncünün ise 1550 km uzaklıkta bulunması da ayarlanıyor.

Uzay Çöplüğü Endişesi Nedir?

Planların tamamlanmasının ardından yörüngede 340 ve 1550 km arasındaki mesafede sayısız uydunun olacağı biliniyor. Gökbilimcilerin uzun vadede yörüngede bu kadar uydu olmasının uzay çöplüğü gibi bir durumla karşı karşıya kalınma ihtimalini artırması üzerinde endişeleri bulunuyor. Elon Musk cephesinde bu konularla alakalı bir endişe olmaması ve Starlink ile ilgili planlamanın devam etmesi de bir başka eleştiri yönüdür.

Uydu Projesinin Maliyeti Nedir?

Planından anlaşılacağı üzere oldukça geniş ve çok adımlı bir proje olması maliyetin de önemli olmasına neden oluyor. Starlink uyduları ile ilgili basınla paylaşılan bilgilere göre:

  • Planın tamamlanması için ortalama 10 yıllık bir süreç gereklidir,
  • 2018 yılı maliyetleri açıklandığında 10 milyar dolar olarak planlanmıştı,
  • 2015 yılından başlanan projenin maliyetinin beklenenden fazla olduğu biliniyor,
  • 2018 şubatta yapılan iki denemelik uçuş için 60 uydu kullanıldı,
  • Redmond tesislerinde tüm proje yönetiliyor.
  • Maliyet ve süreç odaklı oldukça ilginç bilgiler barındıran bir proje olduğu kesindir.

Amaçlanan Durum Nedir?

Elon Musk eleştirilerin odağında kalmasına rağmen takvimden ödün vermemeye çalışırken Starlink projesinin neyi amaçladığı daha önemli bir hale geliyor. Bu sayede dünyanın en umulmadık noktalarına bile fiber optik bağlantı ile internet sağlanması amaçlanıyor. Ucuz ve hızlı olması da bir başka avantajıdır. Elon Musk ilk kez denemesi yapılan daha farklı teknolojilerin olduğunu ve dünya yörünge düzleminde bazı denemelerin gerçekleştirilmesi üzerinde çalıştıklarını da açıkladı.

Elon Musk ve Piyasa Etkisi Nedir?

Her attığı twit veya açıklama ile gündeme düşen önemli projenin sahibi öngörüleri ve girişimci yapısı ile dikkat çekiyor. Henüz 12 yaşında iken oyun tasarlayan ve kendi kendine yazılım programlanmasını öğrenen mucit 500 dolar kazanarak sektöre girdi. Birçok alanda faaliyette olmasına karşılık Space X yöneticiliği ile gündemde olmaya devam ediyor. Ayrıca son zamanlarda kripto paralar ile ilgili paylaşımları da büyük bir kitleye yön veriyor gibi görünüyor.

Bilişim durağında tekrar görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu