Bilim

Sanal Gerçeklik Terapisi Nedir?

Sanal gerçeklik terapisi 3 boyutlu ortamda sanal gerçeklik teknolojisi ile bireyin korkuları ile yüzleştirilmesini sağlayan kontrollü ve bir o kadar da güvenli terapi yöntemine denir. Birey bu sayede utandığı veya kötü hissettiği ortamlara girer. Sanal gerçeklik terapisinde ortam titizlikle tasarlanır ve bunun sonucu olarak bireyin yaşayabileceği duygu durumları dikkatli bir şekilde incelenir. Bu sayede fobi, kaygı, ağrı gibi problemler ortadan kaldırılır, rahatlama egzersizleri yapılır ve duygu kontrolü konusunda bireyler eğitilir.

Sanal Gerçeklik Terapisi Nasıl Yapılır?

Sanal gerçeklik terapisinde akıllı telefon, belli başlı uygulamalar ve 3 boyutlu gözlükler kullanılır. Seanslar genellikle farklı sürede ilerlese de ilk 15 – 20 dakikalık bölümlerde bireyin karşılaşmaktan çekindiği ortamlarda nabız ölçüm elektrotları kullanılır. Bu sayede normal dışı durumlar gözlenmesi halinde terapi kontrol altına alınır.

Bu İçeriklerimizi De Okuyabilirsiniz
Balinalar | Su Altında Gizemli Bir Yaşam
Hayatımıza Yeni Giren Bir Kavram: Derin Ekoloji
Plastik Tüketen Çevre Dostu Bakteriler
Biyoteknoloji ile Açlık Sorunu Çözülebilir mi?
Güneş Enerji Sistemi Nasıl Çalışır?

Sanal Gerçeklik – VR Terapi Kullanım Alanları

Sanal gerçeklik terapisi veya bir diğer adıyla VR terapi, aşağıdaki alanlarda kullanılır;

  1. Yükseklik Korkusu

Birey, cam asansör, balkon, yüksek merdiven ve köprü gibi alanlarda bulunmaktan kaçınır. Bunun sonucu olarak baş dönmesi, terleme, titreme, aşırı heyecanlanma, düşüyormuş hissi gibi semptomlar görülür.

  • Kapalı Alan Korkusu- Klostrofobi

Küçük ve dar alanlarda bulunma sonucu ortaya çıkan korkudur. Asansör, uçak, tünel tarzı alanlarda birey boğuluyormuş gibi hisseder ve nefes almakta zorlanır. Terleme, baygınlık, kusma isteği, ölecekmiş gibi hissetmek, klostrofobi semptomları arasındadır.

  • Karanlık Korkusu

Karanlık ortamlarda bulunmaktan korkan, endişe duyan ve kaçmak isteyenler bu kategoriye dahildir. Karanlıkta yalnız kalmaları halinde kalp çarpıntısı, titreme, boğulma hissi, ölümü düşünme, canavar veya hayaletler tarafından saldırıya uğrama düşüncesi ve yoğun endişe görülür.

  • Açık Alan Korkusu- Agorafobi

Bu korkudan müzdarip olanlar açık alanlardan kaçar ve kalabalık yerlerde bulunmak istemezler. Agorafobi olarak da bilinen açık alan veya dışarıya çıkma korkusu sonucunda boğulma hissi, aşırı heyecanlanma, baş dönmesi, titreme, kulak çınlaması gibi semptomlar görülür.

  • Hayvan Korkusu

Bir hayvan ile karşılaşmaktan yoğun endişe duymak demektir. Bu bireyler köpek, kedi, güvercin, örümcek, hamam böceği gibi hayvanlardan kaçmak isterler. Baş dönmesi, nefes almada güçlük, terleme, kaçma isteği görülen semptomlar arasındadır.

Ortadoğu Teknik Üniversitesinin Sosyal Fobilere Yönelik Sanal Gerçeklik ile Maruz Bırakma Terapisi Eğitimi

Bilim temalı içeriklerimiz için burayı tıklayınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu