Bilim

Evimizdeki Tehlike Atık Piller Patlıyor mu?

Geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin Reading kasabında ki bir atık geri dönüşüm merkezinde bir patlama atık pil nedeni ile meydana geldi. Patlama ve yangının kaynağının makineler olduğu düşünülüyordu. Ancak durum hiçte öyle değildi. Patlama, atık piller nedeni ile meydana gelmişti. Bu tarz küçük yangınlar geri dönüşüm tesislerinde aslında sık sık meydana geliyor. Özellikle pil gibi maddelerin bulunduğu geri dönüşüm tesislerinde meydana gelen bu yangın ve patlamalar ile ilgili itfaiyecilerin ise son derece tecrübeli olduğunu söyleyebilmemiz mümkündür. Peki, pillerde ki bu patlamalar neden meydana geliyor?

Atık Piller Neden Tehlikeli?

Geri dönüşüm merkezlerinde ki yangın ve patlamalar için bir çözüm geliştirilebilir olsa da insanların çöpe attığı pilleri kontrol edebilmek mümkün değil. Özellikle cep telefonu bataryaları, tablet bataryaları ve diş fırçalarında ki piller lityum iyon özelliğine sahiptir. Bu da pillerin zarar görmesi durumunda etrafına adeta zehir saçabileceğini söyleyebiliriz.

Kullanım ömrünü tamamlayan ve son kullanım tarihi geçen ya da fiziksel bir hasar ile karşılaşmış olan pillere atık pil denir. Pil üretiminin ülkemizde yapılmadığı göz önüne alındığında ihtiyacımız olan piller ithalat yolu ile temin edilir. Bu nokta da “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği’nde belirlenen oranlardan yüksek olması durumunda ise ithalata hiçbir şekilde izin verilmemektedir. Bu da atık piller ile ilgili meydana gelebilecek problemlerin önüne geçilmesinde büyük bir etkendir.

Atık Pillerin Zararları

Atık pillerin hem çevreye hem de bireylere çeşitli zararları vardır. Söz konusu zararları aşağıdaki gibi detaylandırabiliriz.

Bunlar:

  • Parastezi, dişartri, ataksi ve sağırlık gibi çeşitli nörolojik bozuklar
  • Merkezi sinir sisteminin tahrip olmasına ve kanser
  • Karaciğer, böbrek ve beyin dokularının tahrip olmasına
  • Kromozomları tahrip ederek sadakat doğumlar
  • Böbrek üstü bezler de tahribe kronik neval tübüler bozukluğa
  • Akciğer hastalıklarına, kansızlığa, doku tahribine ve prostat kanserine neden olabilir.

Sonuç

Bu doğrultuda pillerin gerektiği koşullar altında imha edilmesi gerekir. Atık pillerinizi atık pik kutularınıza attığınız taktirde uygun koşullarda imhası sağlanabilir ve çevreye zararı nötralize edilebilir.
Bilişim Durağında tekrar görüşmek üzere.

Enerji Kaynaklarının Verimliliği ve Çevreye Etkileri makalemize de göz atmak isterseniz tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu