Bilim

G Kuvveti Nedir ?

Fiziğin konuları arasında yer alan kavram G kuvveti nedir? Bu kuvvet yer çekimi ile ilgili olduğu için astronotları ve pilotları yakından ilgilendirmektedir. Hayatın her alanında etkili olan G kuvvetinin yerçekimi ve ani hızın etkisi ile ortaya çıkan bir kuvvet olduğu bilinmektedir. Yazımızda bu kuvvetin ne anlama geldiği ve G kuvveti testi nasıl yapıldığına dair kapsamlı bilgilere yer vereceğiz.

G Kuvveti Nedir, Ne Anlama Gelir?

Ani hız değişimi sonucunda meydana gelebilecek manevralar karşısında, maruz kalınan ivmenin yerçekimi cinsinden ifade edilmesine verilen isim olduğu G kuvveti nedir? sorusuna verilebilecek cevaplar arasındadır. Gravitational kavramından ismini aldığı bilinmektedir.

Örneğin; aracın hızını bir anda 0’dan 100 km’ye çıkarmaya karar verdiniz. Birkaç saniye süren bu hızlanma sürecinde koltuğa yapıştığınızı ve ciddi bir kuvvetin ortaya çıktığını fark edeceksiniz. Açığa çıkan bu güçG kuvvetiolarak adlandırılır.

Özellikle yüksek hızların sonucunda pilot ve astronotların sıklıkla karşılaştığı birgüç olarak öne çıkmaktadır. Uçaklarda yaşanan ani hızlanmalar ortaya ciddi bir ivme katsayısı çıkarak, aşırı bir kuvvetin açığa çıkmasına neden olacaktır.

Bir cisme bir kuvvet uygulanması ile hızlanma ve yavaşlama yaşanarak ağırlık değeri üretilmektedir. İşte bu değer G kuvveti sonucunda üretilmektedir. Hızlanmanın herhangi bir kuvvet yani ağırlık değeri üretebilmesi için bir direnç ile karşılanması gerekir. Genellikle bu ağır direncin ana kaynağı hava, katı ya da sıvı yüzeyler olacaktır.

Araba, uçak gibi hareket eden taşıtlar, havanın ve yerin yüzeyinin direnç kuvvetleri ile karşılaşması durumunda G kuvvetini üretmektedir. Eğer ki herhangi bir cisim kütle çekiminin etkisi altındayken herhangi bir direnç ile karşı karşıya gelmezse, bu durumda G kuvvetinin hissedilebilmesi mümkün olmayacaktır.

Enerji Kaynaklarının Verimliliği
Nükleer Enerjinin Acı Meyvesi Atom Bombası

Robot Sistemler Bilimi Sibernetik Nedir?
Hayvan Deneyleri | Kozmetik Ürünler İçin Deneyler

G Kuvveti Formülü Nedir? Negatif G ve Pozitif G Ne Anlama Gelmektedir?

Bu kuvvetin bazı koşullarda ve durumlarda hesaplanabildiği bilinmektedir. Bu durumda G kuvveti nedir bilinebilmesi için ağırlık ve kütlenin de belirlenmesi gerekecektir.

G kuvveti formülü kuvvet ile kütlenin çarpımının ağırlığı vermesi üzerinden hesaplanır. Yani Ağırlık= Kütle* g kuvveti anlamına gelmektedir. G kuvveti nedir konusunda ağırlık oluşturabilecek düzeyde etki eden G kuvvetinin pozitif g kuvveti olduğu söylenebilir.

Arabanın hızlanması sırasında hissedilen kuvvet pozitif G kuvvetidir.  Ağırlık oluşturmayan G kuvveti ise negatif G kuvveti adını alır. Arabanın yavaşlaması esnasında, vücut postürünüzün öne doğru eğilmesi ise negatif G kuvvetini hissedebileceğiniz anlamına gelmektedir.

İnsan vücudu maruz kaldığı pozitif G kuvvetine karşılık göreceli düzeyde tolerans gösterebilir. Ancak negatif G kuvveti insan vücudunda daha zor şekilde tolere edilmekte ve türlü olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. İnsan dünyada ortalama 1 g düzeyinde G kuvvetine maruz kalmaktadır. G kuvveti testi ile ise daha fazla G kuvveti düzeyine maruz kalınabilmesi söz konusudur.

G Kuvveti Testi Nedir? G Kuvveti Testi Nasıl Yapılır?

G kuvveti nedir konusuna kapsamlı bir şekilde yanıt verdikten sonra G kuvveti testi nedir ve nasıl yapılır konularına da değinmek gereklidir. G kuvveti testleri birçok amaç doğrultusunda yapılabilecektir.

Yapılan bu testin yapılış aşaması, kişinin dayanıklılığını arttırmak ve alışma sürecini hızlandırmaktır. Özellikle pilotlar kullandıkları uçaklar sebebiyle yüksek hız düzeylerine ulaşmaktadır.

G kuvveti testi yapılırken özel tasarımlar sonucunda elde edilmiş cihazlar kullanılmaktadır. Cihazlar kişinin hızlanması ve yavaşlanması ile ortaya çıkan G kuvvetine karşı koyabilme düzeyini ölçümlemektedir. Bu cihazlar sayesinde kişinin vücudu daha hızlı bir şekilde pozitif ve negatif G kuvvetine adapte olabilecektir.

G Kuvveti Testi Zararlı mı? Yüksek Düzeylerde Maruz Kalınan G Kuvveti Zararları Nelerdir?

G kuvveti testi zararlı değildir. Çünkü bu test bireyin vücudunun dayanıklılık düzeyine göre sınırlandırılmaktadır. Böylece herhangi bir hasar alınması söz konusu olamayacaktır. İnsan vücudu genellikle 3- 7 g düzeyindeki G kuvveti düzeylerine kısa sürekli olarak maruz kalabilir. 

Pilotlarda ve astrologlarda G kuvveti testi kapsamında uygulanan maksimum limit, 9-12 G düzeyindedir. Bunun üzerinde ortaya çıkan G kuvveti, bireylerde ciddi hasarlara dahi yol açabilir. 50 G’nin üzerinde ortaya çıkan G kuvveti organ hasarı, yaralanma ve hatta ölüme dahi yol açabilecektir.

BİLİM Kategorimizi bilgi dolu diğer içeriklerimize ulaşmak için ziyaret edebilirsiniz.

Bilişim Durağında tekrar görüşmek üzere.

Bilgi ile kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu