Teknoloji

Teknolojinin İstihdama Etkisi

İnsanoğlu, tekerleğin icadından günümüzde kullanılan üstün yapay zeka teknolojilerine kadar hiç durmadan zihinsel ve teknolojik olarak sürekli yükselen bir ivme ile gelişmektedir. Teknolojinin istihdama etkisi konusunda özellikle kendinden sonraki nesli anlamakta zorluk çeken ve kendini geliştirme konusunda çaba göstermek istemeyen insanlar, bu hızlı gelişmelerin insanların işlerini ellerinden alacağı şeklinde yorumlamaları ile yanlış bir algıya neden olmaktadırlar. Aksine gelişen teknoloji yeni iş kollarının ortaya çıkması anlamına gelmektedir.

Teknolojinin İstihdama Etkisi || X Kuşağı ve Öncesinin Teknolojiye Bakış Açısı

Orta yaş ve üstü insanların Facebook, whatsapp benzeri sosyal medya platformlarını kullanmaları artık normal olarak görülmektedir. Örneğin 30 yaş üstü insanların anne ve babalarının whatshapp kullanması günümüzde gayet normal, ancak 70 yaşın üzerinde anneanne ya da dedeniz kullanmış olsaydı oldukça olağan dışı görünecekti değil mi? İşte aslında sorun burada başlıyor.

Peki bunun nedeni nedir? Olağan olan bize neden olağan dışı geliyor hiç düşündünüz mü?

İnsanlar yaşadıkları düzende değişimi çok zor kabul ederler, hatta değişimi kabul etmemek için olabildiğince direnç gösterirler. Sanayi devrimi, toplumların yönetim biçimlerinin değişimleri çok sancılı olmuştur ve bu duruma uyan örneklerdendir.

Teknolojiye olan direnç, kendini teknoloji işsizliği artırır, bilgisayarlar işsizliği artırıyor gibi tabiri caiz ise “eski kafa söylemler” ile kendini göstermektedir. İşin kötüsü bu söylemlere hak veren insanlar da azımsanmayacak kadar çoktur.

Teknolojinin İstihdama Gerçek Etkisi Nedir?

Teknolojinin iş alanları açısından etkisi eksi yönlü değildir denilebilir. Öyle ki bazı sektörlerde aksine daha çok iş alanı açmıştır denilebilir. Buna örnek verecek olursak eski düzende kalem kağıt ve büyük defterler ile çalışmış bir emekli muhasebe çalışanlarını ele alalım. Emekli olmuş bir muhasebeci ”teknoloji işsizliği artırır” tarzı bir söylemde bulunabilir. Çünkü yeni teknolojide kendine yer bulamamaktadır. Doğal olarak kendine yer bulamadığında işsiz kaldığı algısı bilinçaltında oluşuverir.

Gerçekte ise olan; Muhasebe yazılımları ile günü gününe, düzenli, kaçak olmadan, zaman kaybı olmadan, yeni nesil muhasebe sistemine adapte olmuş personellerin işlerini daha verimli ve daha kısa sürede yapıyor olmasıdır. Burada akla gelen 3 kişinin yaptığı işi 1 kişi yapıyor sorusu olacaktır. Evet, haklılar ancak bura işin tanımının değişimi söz konusu.

Üç eski usul çalışan muhasebe personeli yerine muhasebeci, muhasebe yazılımı geliştirici, teknik destek personeli, pazarlamacısı, web sitesi için tasarımcı, programın kurulduğu bilgisayar donanımı için teknik destek personeli vb. gibi birçok yeni iş alanları oluşuyor. Yani evet muhasebeci sayısı azalıyor ancak çalışan sayısı azalmıyor aksine artıyor.

İş Kaybını Önlemek İçin Kaliteli İşçi ve Mühendis Yetiştirmek Önemli

Teknolojinin istihdama gerçek etkisini gösteren birçok iş alanı var. Bir başka örnek gösterecek olursak, fabrikalarda bulunan işçiler yerine kullanılan otonom sistemler; Otonom sistemler için mühendisler, teknik destek personeli gibi yetişmiş ve eğitimli iş gücü gerekeceğinden, işçi ve mühendislerin kalitesinin artırılması gerekir.

Kaliteli mühendisler ve işçiler yetiştirmek, kaliteli ürün geliştirmek demektir. Kaliteli ürün geliştirmek ise tercih sebebi olmaktır. Tercih sebebi olan ürün işletmeyi büyütür, büyüyen işletme personele ihtiyaç duyar, bu da istihdam demektir.

Bütün bu bilgiler ve örneklerin ışığında teknolojinin istihdama etkisinin olumsuz olduğu yönünde aklınızda soru işareti umarız kalmamıştır.

Kendinizi bilişim alanında geliştirmek isterseniz BTK Akademiye kayıt olarak ücretsiz online derslerden faydalanabilirsiniz.

Teknoloji fırsattır, fırsatı kaçırmayın Bilişim Durağını takipte kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu