Biraz Yardım İyi Olur

Modem Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnternete bağlanırken altyapınız kadar kullandığımız modemlerinde önemi büyüktür. Kalitesiz ya da altyapınıza uygun olmayan modemler başınızı ağrıtabilir.

Altyapınız yok ise ya da zayıf ise Uydu interneti nedir? yazımızı BURADAN okuyabilirsiniz.

Bu içerik modem alırken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili olup, yazımızı okuduğunuzda alacağınız modemin özelliklerini okuyabilir ve değerlendirebilir hale geleceksiniz.

Modem Nedir?

Modem, lokal ağları (LAN) internet denilen genel ağa dahil ederek insanların yada akıllı cihazların (IOT) birbirleri ile çift yönlü olarak iletişim kurmalarını sağlarlar. Wide Area Netwok (WAN) diğer bir değişle geniş alan ağa bağlanmak için gereken en önemli ağ elemanıdır. Klasik modemler verileri ses sinyaline çevirir ve gönderir, gelen ses sinyalini ise dijital veriye çevirerek lokal ağdaki istemciye yönlendirir.

Nesnelerin İnterneti (IOT) yazımızı BURADAN okuyabilirsiniz.

İnternet Hizmet Sağlayıcılardan Temin Edebilirsiniz

Modem Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler konusuna girmeden önce bilmeniz gerekir ki İnternet sağlayıcılar (Türk Telekom, Superonline, Kablonet vb.) müşterilerinin modem ihtiyaçlarını müşterinin tercihi doğrultusunda kendileri de taksitlendirerek sağlayabilmektedir. Eğer kurulum uğraşacak temel network bilginiz ve vaktiniz yoksa bu yöntemi tercih ederek işi hizmet sağlayıcıya yaptırabilirsiniz.

Temel Ağ Bilgileri yazımızı BURADAN okuyabilirsiniz.

Hizmet sağlayıcıların kurdukları modem ara yüzlerine erişimleri olduğundan arıza durumunda test işlemleri, wifi şifresi değiştirmeye kadar taleplerinizi yerine getirmeleri mümkündür.

Modem Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer gerekli bilgiye sahip ve bir modemin kurulumunu yapacak bilgiye sahipseniz modem alırken dikkat edilecekler şu şekilde sıralanabilir.

Altyapınız Neyi Destekliyor?

Modem almadan önce dikkat edilecek ve tespit edilecek olan bulunduğunuz bölgede bulunan altyapıdır. Altyapınızı tespit etmeden alacağınız modem sizi boşa çaba ve iade işlemleri ile uğraştıracaktır. Şimdi bu altyapı teknolojilerini inceleyelim;

ADSL (Asimetrik Sayısal Abone Hattı)

En sık kullanılan internet bağlatışıdır. 16 Mbps oranına kadar bant genişliği sağlar. Bakır kabloların direnci dolayısı ile iletişim hızı santrale uzaklığa göre düşer.

VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line)

ADSL hatlara göre 5 kata kadar download 10 kata kadar upload hızında avantajlıdır. Bağlantı kurulacak lokasyon yakınında sonlandırması yapılan fiber hattı bakır hatlar üzerinden lokasyona ulaştırır. Teorik olarak sinyalin güçlü bir şekilde aktarım yapabildiği yerlere 100 Mbps’ye kadar hıza ulaşabilir.

VDSL2

VDSL teknolojisine benzer bir yapıda ve bir üst teknolojisidir. Farkı ise binadaki telefon kutusuna kadar ya da kurulum yapılacak lokasyona çok yakın telefon kutusuna kadar fiber hat bağlantısı yapılmıştır. Bu da veri iletimini en üst seviyeye çıkarır. Teorik olarak 250 Mbps indirme hızı gibi yüksek hızlara ulaşabilir. Kablonet olarak bilinen internet sistemi de hemen hemen bu sistem ile aynıdır.

FİBER İNTERNET

Eğer evinize kadar fiber optik kablo ulaşmış ise sonlandırma sizin modeminizde yapılır. Fiber internin anlatımını basitleştirecek olursak; saç telinden ince içi boş cam borular içerisinden geçen ışın demetlerinin veri iletmesi olarak söylenebilir. Işık hızı kabul edilen en yüksek hız olduğundan daha üst bir teknoloji henüz yoktur. 1 Gbps değerlerine yakın olan  sınır ise anlık bant genişliğinin mümkün kılabildiği üst sınırdır. Ülkemizde ise bu sınır günümüzde 100Mbps dir.

Bütün bu bilgiler ışığında alacağınız modemin ilk bakılacak özelliği teknolojisidir. Almak istediğiniz servis sağlayıcınız size sağlayabileceği internetin teknolojisini söyleyebilir.

Modemden Beklentileriniz Neler?

Modemden beklentileriniz çok önemlidir. Örneğin olası bir kesintide yedek olarak 4,5G hat kullanarak bağlantınızın sürekliliği sağlanabilir, ağ üzerinde dosya paylaşımını modemin üzerindeki dahili ya da harici(flash bellek, harici disk, SD kart) alanlardan yapabilirsiniz, birbirlerine uzak ve ağa bağlanması gereken cihazların arasındaki mesafe uzun ise wifi kapsama alanı önemlidir.

Öncelikle modemden beklentilerinizi belirleyerek bu bilgiler ışığında modem özelliklerini inceleyerek size en uygun modemi seçebilirsiniz. Ancak problem yaşamamak için unutulmaması gereken isim yapmış farklı nedenler ile çok tercih markaları(Zyxel, TPLink, Airties gibi ) tercih etmeniz gerektiğidir.

Modemi internet üzerinden alacaksanız akakçe ve cimri gibi platformlardan fiyat kıyaslaması yapmanız maddi açıdan da en doğru tercihi yapmanıza olanak sağlar. Teknoloji mağazalarından fiziksel olarak ürün almak mağazanın kira, personel gideri, vergi gibi daha sayılabilecek birçok gerekçeden dolayı çoğu zaman daha yüksek maliyetler ile karşılaşmanız anlamına gelebilir. Yine de siz tüm platformlarda fiyat araştırmalarınızı yapınız.

Modem almak için bilinmesi gerekenler sizler için inceledik umarız faydalı olmuştur.

Daha fazla bilgi : Wikipedia

Bilişim Durağında tekrar görüşmek dileği ile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu