Sağlıklı Yaşam

Alerji Nedir ?

Alerji nedir; Şehir hayatında yaşamanın artıları olduğu kadar negatif yönleri olduğu da bilinen gerçekler arasında yer alır. İnsanların doğada zaman geçirmemesi ve şehirde daha çok zararlı maddeye maruz kalması bedenin bazı tepkiler vermesine neden olur. Polen veya arı gibi tetikleyiciler en sık bilinenler arasında bulunur.

Bağışıklık sistemi tarafından verilen tepkileri ölçmek için yapılan alerji testlerii sonucunda hangi etken maddelere karşı alerji olduğu net şekilde ortaya koyabilir. Hayatın herhangi bir aşamasında karşı karşıya kalınabilen bu durum bebeklerde süt alerjisi ile başlayan ve yaşam döngüsünün tamamına yayılan bir bağışıklık sistemi tepkisidir.

Hapşırma, kaşıntı veya rahatsızlık hissi ile başlayan şüpheler yapılan tetkikler sonucunda netleştiğinde gerekli önlemlerin alınması ile tedavi edilebilir.

Alerji Nedir?

Toplumda birçok kişiye alerjisi olup olmadığını sorduğunuzda büyük oranla cevabı evet olacaktır. Oldukça sık görülen hastalığın genelde alerjik rinit ile karıştırıldığı da görülebilir. Polen, arı veya evcil hayvanlardan kaynaklanan bir maddeye karşı çoğu insan herhangi bir tepki göstermezken bazı insanların bağışıklık sistemi tarafından tepki verilebilir. Bu aşırı tepki durumuna alerji adı verilir.  

Normal şartlarda bağışıklık sistemleri insanlara zarar vereceği bilinen madde ve nesnelere karşı savunmada olabilmek için antikor üretiminde bulunur. Ama zarar verme olasılığı olmamasına karşılık bazı nesneler için de antikor üretilmesi bedenin bu nesnelere yaklaşınca tepki vermesine neden olur. Temelde alerjilerin döngüsü bu şekilde açıklanır. alerji çeşitleri neye karşı duyarlılık oluştuğuna bağlı olarak değişkenlik gösterdiğinden oldukça fazladır.

Sağlıklı Yaşam İçin Meditasyon ve Homeopati – Tedavilere Etkisi Yazımızı inceleyin.

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Alerjilerin çeşitleri çoğu zaman alerjene bağlı şekilde farklılık gösterir. Alerjen nedir sorusunun cevabı ise bağışıklık sisteminin tepki verdiği madde ve nesneler olarak verilebilir. En sık görülen çeşitleri arasında:

  • İlaç alerjisi,
  • Gıda alerjisi,
  • Polen alerjisi,
  • Tüf alerjisi
  • Saman nezlesi

Bu alerji çeşitlerinin tamamında alerjenlere karşı hastanın bedeninde tepki görülür. Bazen sadece hapşırma ile geçerken bazı durumlarda nefes alamayacak seviyeye gelebilir. Toz alerjilerinde veya tüf kaynaklı olanlarda genelde en sık şekilde hapşırma durumu görülür. Ardından başka bir tepkime gerçekleşmez. Ama besin veya ilaç alerjisi olan insanların, daha ciddi oranlarda sorun yaşamasına neden olabilir. Hastanın belirtileri hayatını tehlikeye atacak duruma geldiğinde acilen uzman hekim tarafından müdahale edilmesi zorunlu bir durum olur. Nedeni bilinmeyen bir reaksiyon olduğunda hekim tarafından yapılan alerji değerlendirmesi ile tedaviye başlanabilir.

Alerjik Astım

Alerjik reaksiyonların tetiklediği ve oldukça yaygın şekilde görülen hastalıklardan bir tanesi alerjik astım adı verilen hastalıktır. Alerjik astım nedir sorusuna alerjik maddelerin solunum yolunda tahribat ve zarar oluşturması demek doğru olacaktır. Bahsedilen tepki sonucunda solunum yollarında zararın derecesi kapsamında nefes alamama veya bayılma atağı gelişebilir. Bu ataklara nefes darlığı veya hırıltı eşlik eder. Bu tarz belirtiler hemen olmadığında bile zaman içinde gelişim gösterebilir. Özellikle çevresel faktörlerden hemen etkilenirler, bu nedenle ev tozları ve toz akarları kontrolü alerjik astımı olan insanlar için çok önemlidir. Şüphesi olanların belirti olarak araması gerekenler:

  • Sık sık ve kuru öksürük,
  • Nefes sırasında ıslık şeklinde ses çıkması,
  • Göğüsteki nefesin yeterli gelmemesi,
  • Uykuda düzensizlik ve bozukluk görülmesi

Şeklinde düşünülebilir. Bu şikayetleri olan hastaların astım hastalığı şüphesi ile en yakın sağlık hizmetlerinden destek alması gerekir.

Bebeklerde Alerji

Bebekler doğdukları andan itibaren dünyadaki hemen hemen her şeye yeni olduklarından hassas bedenlerinin alerji geliştirmesi kaçınılmaz olur. Bunun için bebeklerde alerji atlanmaması gereken bir detaydır. Yatkınlık görüldüğünde gerekli kontrollerin yapılması ve ardından gerekirse ilaç tedavisine başlanması hayati sonuçların ortadan kaldırılması açısından oldukça gereklidir. Bebeklerde süt başta olmak üzere birçok konuya karşı alerji gelişimi olabilir.

Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu