Doğa Bilimi

Tohumun Hayat Bulma Yolculuğu

Dünyanın kendini sorunsuz devam ettirebilmesi için bitkilere çok fazla ihtiyaç vardır. Bitkiler gün boyu oksijen üretirler ve atmosferimizin dengesini korurlar. Tohum çimlendirme nasıl yapılır? sorusu ardından hemen cevabı verilebilecek bir soru olarak görünse de aslında çok ayrıntılı ve geniş bir konudur. Bu içeriğimizde tohum çimlenmesi olarak bilinen doğada yaşanan bir mucizeyi inceleyeceğiz.

Fitoremediasyon – Doğa Kendini İyileştirebilir konulu yazımızı okumak için tıklayınız.

Tohum Nedir?

Tohum, bir bitkinin kendi türünü devam ettirebilmesi için oluşturduğu, genellikle dış ortama dayanıklı bir kabuğu olan ve en az bir mevsim tohumun kabuğuna zarar verilmediği taktirde kendini pasif olarak koruyarak çimlenme sırasında ihtiyacı olan besine sahip olan bitki embriyosudur diyebiliriz.

Bu Yazılar İlginizi Çekebilir

Elma, erik, şeftali gibi dışında etli yapıya sahip olan meyvelerin ortalarında sert kabuklu tohumları bulur. Bunun dışında Ceviz, fındık benzeri daha çok sert kabuğu kırılarak tüketilen meyvelerde ise aslında tohum kendileridir. Kabuklu tohumlar alınarak kurutulur ve ta ki bitki yetiştirilene kadar karanlık, nemsiz ortamda saklanır.

Karanlık ve nemsiz bir ortamda saklanma nedeni bitkinin gün ışığı ve su ile buluşmasını engelleyerek istenmeyen zamanda çimlenme mekanizmasının çalışmasını önleyerek tohum özelliğini korumasını sağlamaktır.

cimlenme
Tohum çimlendirme nasıl yapılır?

Tohum Çimlendirme Nasıl Yapılır?

Doğru koşullarda korunmuş olan tohumlar çimlenme zamanlarının geldiğini ancak su ile temas kurduklarında bitki embriyosunun tetiklenerek hücre bölünmelerini başlatması ile meydana gelir. Tohum, çimlenme işlemi bitip bitki filiz verene kadar ihtiyaç duyulan tüm besin maddesini stokladığından çimlenme süreci bitinceye kadar dışarıdan su dışında bir desteğe ihtiyaç duymaz.

Tohum Nasıl Ekilir?

Hepimiz çocukluk döneminde pamuk içerisinde fasulye ve nohut köklendirme işlemi yapmışızdır. Aslında yaptığımız tohum çimlendirme deneyidir. Bitki filiz su ihtiyacı karşılanırken bunun yanında toprak ile buluşturularak buradaki besin ve minerallerden ya da susuz tarım uygulamalarında yapıldığı gibi hazır besin ve mineral verilerek gelişimini sürdürmesi sağlanmalıdır. Tohum Nasıl Ekilir sorusuna bu şekilde cevap vermiş olduk.

Bitki çimlendirme süreci bazen çok uzun sürmektedir. Örnek olarak ceviz bitkisinin toprak içerisinde çimlendirilmesi dış bir müdahale yapılmadan 6 ay ile 1 yıl kadar sürebilmektedir. Tohumun çimlenmesi işleminin hızlandırılması için bir süre suda bekletilmesi gerekir ki bu bitki embriyosunun hücre bölünmesini hızlandıracağından çimlenme süresini oldukça kısaltmaktadır. Dikkat edilmesi gereken husus tohum çok uzun süre suda bekletilmesi durumunda çürüyebilir. Ziraat mühendisleri tarafından tavsiye edilen süre 24 saat olup süreyi çok fazla aşmadan süre daha kısa tutulabilir. Özellikle sert kabuklu tohumlarda çok faydalıdır.

Küçük tohumları suda bekletmenin bir diğer faydası da içi boş yani tohum özelliği taşımayan tohumların su yüzeyine çıkarak tespit edilmesidir. Bu sayede zaman ve emek kaybı önlenmiş olur.

keten tohumu

Ülkemizde Tohumculuk Faaliyetleri

Atalarımız yetiştirdikleri ürünlerden kendilerine bir miktar tohum ayırır ve bir kaç yılda bir diğer çiftçiler ile tohum takası yaparak sürdürülebilir bir sistem yaratmışlardı. Bu tohumlara günümüzde Ata Tohumu diğer bir değişle genetiği ile oynanmamış organik yerli tohum denilmektedir.

İnsanlar Ata tohumlarının kıymetini bilememiş maalesef üretimi artırmak adına yurtdışından genetiği ile oynanmış hibrit tohumlar çok uzun yıllar kullandıktan sonra kanser, alerji gibi hastalıklar çoğalınca yeniden gündeme getirmişlerdir. Son 10 yılda daha da çok gündeme gelen Ata tohumu neredeyse bir sektör haline gelmiştir. Ancak sertifikalı olmadığı sürece alınacak tohumları doğrulayacak bir kanıt bulunmamaktadır. Bu yüzden tohumların sertifikalı olması çok önemlidir.

Sadece Ata tohumunda değil bütün tohumlarda sertifika önemlidir. Tarım ve Orman Bakanlığı olmayan bir tohum almanız hem halk sağlığı açısından hem de satılan üründeki verim kaybından dolayı sizin zararınıza olabilir.

Norveçte Küresel Tohum Deposu

Dünyada tohumun önemini gösteren en ilgi çekici durum ise Norveç sınırları içerisinde karlar altına kurulmuş olan Küresel Tohum Deposu olarak göze çarpmaktadır. Bu depoda dünyanın her yerinden tohumların depolanması ve olası bir kıyamet ya da nükleer savaş gibi senaryosunda ekosistemi yeniden canlandırmak amacı prensip edinilmiştir.

Daha fazla bilgi için: Wikipedia Tohum

Bilişim Durağında tekrar görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu