Uzay Bilimi

Çin Uzay İstasyonunda 1000 Bilimsel Deney Yapacak

Bilim Adamları Yeni Çin Uzay İstasyonu Tiangong‘un tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyor. Bekleyen araştırmalar arasında Karanlık madde, kanser, yerçekimi dalgaları ve patojenik bakteriler gibi bir çok ilgi çekici konu var.

Nisan ayında uzay istasyonunun çekirdeği fırlatıldı ve Haziran ayında ise üç astronot gönderildi. Muhtemelen 2022’nin sonlarında bitmesi planlanıyor. Bu tarih aslında çok uzun olmasa da bilim adamları ve araştırmacılar büyük bir sabırsızlıkla tamamlanmasını bekliyor. Çin İnsanlı Uzay Ajansı 1000’den fazla deneyi onayladığını belirtti.

Uluslar Arası Uzay İstasyonu (ISS) daha önce uzayda insan oğlunun kullanabildiği tek laboratuvardı. Bu durum nisan ayında çekirdeği fırlatılan istasyon ile değişmek üzere. Araştırmacılar ve Bilim adamları da bu durumdan oldukça memnun ve olumlu karşılıyorlar.

NASA‘nın bu duruma yaklaşımını olumlu görünüyor. Hatta bu konuda insan araştırmaları ve operasyonları sorumlusu baş bilim adamı Julie Robinson, “Platformları kimin inşa edip işlettiği önemli değil, uzaya artan bilimsel erişim küresel olarak bilimsel fayda sağlıyor” diyor.


Astronot Olmak İçin Neler Yapmalıyız?
Ay Dünyaya Daha Yakın Olsaydı Ne Olurdu?
Merak Ediyoruz Dünya Nasıl Oluştu ?
NASA Mars Atmosferinde Oksijen Üretmeyi Nasıl Başardı?
Starlink Uyduları Nedir?


Çin Uzay İstasyonunu Dünya ile Paylaşacak

ISS, 1998 yılında ABD, Japonya, Rusya, Avrupa ve Kanada uzay ajanslarının ortaklığı ile başladı ve 3000 üzerinde deneye ev sahipliği yaptı. Amerika’nın Çin ile NASA arasında işbirliği olmaması adına fon yasaklamaları getirmişti.

Çin Uzay İstasyonunda böyle bir kısıtlamaya gitmeyeceğini açıklayarak, Amerika da dahil tüm ülkeler ile işbirliğine hazır olduklarını belirterek iyi niyet belirtip zeytin dalı uzatıyor.

ISS ve Tiangong karşılaştırılacak olursa ağırlık olarak ISS 400 ton iken Tiangong 65 ila 100 ton arası büyüklükleri ISS 109 metre Tiangong 37 metre olup, ISS en fazla 9 mürettebat alabilirken Tiangong ise en fazla 6 mürettebat ile çalışabiliyor.

İstasyon Tam Bir Bilim Üssü Olacak

Yeni uzay istasyonunda çok sayıda alanda deneyler yapılacak. İtalya, İsviçre, İspanya ve Almanya’nın ortaklığında 2027 yılı için planı yapılan HERD (Yüksek Enerjili Kozmik Radyasyon Algılama tesisi) karanlık madde ve kozmik ışınları inceleyecek ve bu incelemenin yaklaşık 155 milyon ila 310 milyon dolar arasında bir maliyeti olacak.

Yapılacak bir başka çalışmada ise, Organoid olarak ifade edilen sağlıklı ve kanserli bağırsak dokularının yerçekimsiz ortamda analizlerini yaparak, yavaşlayıp yavaşlamadıkları hakkında bilgi sahip olmak istiyor. Bu analize göre yeni tedavi yolları bulmak en büyük amaçları olarak ifade edilebilir.

Çin Uzay İstasyonu Tiangong en az on yıl boyunca faaliyet göstermek üzere tasarlandı. Çin, bu proje ile birlikte başka uzay araçları başlatmayı çalışmak konusunda da istekli görünüyor.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Tiangong_uzay_istasyonu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu