Uzay Bilimi

Dünya Nasıl Oluştu ?

Dünya nasıl oluştu sorusunu çok uzun zaman önce oluştuğundan nasıl olduğunu söylemek çok zor. Birçok dinin, Dünya’nın nasıl oluştuğuna ilişkin farklı inançları vardır. Bazıları bir yaratıcının dünyayı ve her şeyi yarattığını, diğer bir kısım ise somut , fiziksel süreçlerin sorumlu olduğunu söylüyor.

Big Bang Teorisi

Dünya’nın nasıl oluştuğunu bir çok bilim insanı tarafından benimsenen bir görüş olan Büyük patlama namı diyar big bang teorisini inceleyelim.

Milyarlarca yıl önce evren küçük bir noktaya sıkışmıştı. 12 ile 14 milyar yıl önce bu sıkışma bir patlama ile sonuçlandı ve bildiğimiz evreni , galaksileri ve gezegenleri oluşturdu. Bu teoriye Big Bang ( Büyük Patlama ) adı verildi.

Ay Dünyaya Daha Yakın Olsaydı Ne Olurdu?
Çin Uzay İstasyonunda 1000 Bilimsel Deney Yapacak
NASA Mars Atmosferinde Oksijen Üretmeyi Başardı

Güneşin Oluşumu

Patlama sonrasında milyarlarca yıl boyunca toz ve gaz kütleleri uzayda savruldu. Ta ki bu toz ve gaz kütleleri birleşene kadar. Toz parçaları ve gaz kütleleri bir aradayken başlangıç için çok sıcaklardı ve sürekli birleşerek hacimlerini artırıyorlardı. Hacimleri arttıkça kendi yer çekimlerinin kuvveti altında birleşmeye başladılar . Sonunda o kadar yoğun ve sıcak hale geldi ki kendi enerjisini üretmeye başladı. Gezegenimizin yaşam kaynağı Güneş böyle oluştu.

Gezegenlerin Oluşumu

Geri kalan madde yığınları Güneş’in etrafında toplandı. Etrafını saran tozlar soğurken Güneş büyüdü . Milyonlarca yıl boyunca toz yığınları yeniden, kendi kütle çekim kuvvetlerine sahip olacak kadar büyük hale gelen büyük sıcak kaya parçalarına dönüştü . Bu büyük kayalar güneş sistemimizi oluşturan gezegenlerin ilkel biçimleriydi. Zamanla kendilerini Güneş’in etrafındaki yörüngede organize oldular ve yerçekimi etraflarındaki kayalık malzemeden arındırdı.

Dünya Nasıl Oluştu ?

Bilim adamlarına göre Dünya 4,6 milyar yıl önce bu şekilde oluştu. Oluşum sürecinde Mars büyüklüğünde bir gezegen Dünya’ya çarptı ve büyük bir parçasını kopardı. Bu parça kendi yörüngesini başlatan uydumuz Ayımız olduğuna, bu çarpışma sonucunda dünyamızın eğimi ve mevsimleri de oluştuğuna inanılıyor.

O zamanlar dünya böyle görünmüyordu. Kıtalar, okyanuslar ve atmosfer tabakası yoktu. Göktaşlarıyla devam eden çarpışmalar, dünyayı çok yüksek derecelerde ısıttı ve bu ısı demirin erime derecesinden yüksek ısılardı ve Dünya’nın çekirdeği oluştu.

Nihayetinde Dünya milyonlarca yılın sonunda soğudu ve bugün bildiğimiz şeklini aldı.

Uzay Bilimi ile ilgili daha çok içerik için buraya tıklayınız.
Bilgi ile kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu