Cloaking Nedir?
Arama motoru botları yapay zekaya sahip ve bir çok kişi tarafından kolay kandırılabilir görünüyor değil mi? Aslında gerçek hiç de öyle değil! Black Hat SEO yöntemleri arasında uzun yıllardır revaçta olan Cloaking nedir, Cloaking nasıl yapılır sorularına yanıt ararken neden sitemize negatif etki yapacak bu işlemi bunu yapmamamız gerektiğini de yazımızın sonunda yer vermek istiyoruz.
İçindekiler
Cloaking Nedir?
Siyah Şapka SEO ya da etik olmayan SEO yöntemleri arasında yer alan Cloaking, arama motorlarına gerçekte var olmayan bir sayfayı göstererek kandırmaya çalışmak olarak tanımlanabilir. Bu yöntemi uygulayan sitelerin iki yüzü bulunmaktadır. Bir yüzünü yani gerçek web sitesini ziyaretçiler görebilirken arama motoru botları bambaşka bir yüz ile karşılaşmaktadırlar.
Cloaking Nasıl Yapılır?
Cloaking nedir? sorusunu kısaca yanıtladıktan sonra Cloaking nasıl yapılır anlatabilmek için bu yöntemin uygulama tekniklerinden kısaca bahsetmek gerekir. Bir web sitesinin iki yüzü olduğundan bahsetmiştik. Ziyaretçiler mevcut web sitesini görme imkanına sahip olurken yazılımsal filtrelere takılan arama motorları SERP de öne çıkabilmek adına botlara farklı bir sayfa gösterirler.
Botların erişim sağladığı sayfa tamamen düz metinden oluşmakta, resim, video ya da her hangi bir site hızını düşürecek kodlamaya sahip olmadığı için hızlı bir açılışa sahiptir. Site hızının SERP için ne kadar önemli olduğunu herkes bilir. Üstelik metin içerisinde uygulanan yanıltıcı SEO teknikleri sayesinde hedeflenen anahtar kelimede kısa sürede ilk sayfaya çıkabilmek mümkün olmaktadır.
Yanıltıcı ve etik olmayan bu tekniğin uygulanmasında kullanılan yöntemlere yer vermek istiyoruz. 5 Farklı cloaking yöntemi temelde aynı amaca hizmet etmektedir. Botların farklı bir ara yüze ulaşması. Bu teknikler;
1. User-Agent Cloaking
Web sitelerinde yer alan user-agent bilgisinin görevi erişim sağlayan cihazın cinsi, ip, lokasyon ya da tarayıcı bilgilerini iletmesidir. Bu bilgilerin filtrelenerek arama motoru botu geldiğinde farklı bir sayfanın gösterilmesinin sağlanması amaçlanır. En sık kullanılan Cloaking yöntemlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.
2. IP based cloaking
htacces dosyasında yapılan bir ayarlama sayesinde cihaz ile erişim sağlayan kişilerin ip adresleri ters DNS yöntemi ile süzülerek botların farklı sayfaya erişim sağlamasıdır. Bu yöntemde en çok kullanılan cloaking yöntemleri arasında yer alır.
3. JavaScript cloaking
Arama motoru botları web sitelerini daha hızlı tarayabilmek amacı ile Javascript kullanımını devre dışı bırakırlar. Ufak bir javascript denetimi yapabilecek kodlama sayesinde botlara farklı sayfaya yönlendirme yapılabilmektedir.
4. HTTP_REFERER cloaking
Sitenize erişim sağlayan kullanıcıların hangi yol ile sitenize ulaştığını gösteren bu kod sayesinde arama motoru bot erişimleri farklı bir sayfaya yönlendirilmesi mümkün olabilmektedir.
5. HTTP Accept-language header cloaking
Bir web sitesine erişim sağlayan kullanıcının http üst bilgisi elde edilerek arama motoruna ait bot erişimleri süzülür ve sahte sayfaya ulaşması sağlanır.
Teknik olarak kullanılan tüm bu yöntemler web sitelerinin kullanıcılarına en iyi şekilde hizmet sağlaması ve kullanıcı verilerini elde edebilmesi için kullanılıyor olsa da Black Hat SEO yöntemlerine de aracılık etmektedir.
Cloaking Ne İşe Yarar?
Tüm bu çabaların elbette ki bir amacı vardır ve kısa yoldan, etik olmayan yöntemler ile arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak istenmektedir. Arama sonuçları yani SERP de üst sıralara çıkabilmek için ilk sıralarda yer alan kurallardan biri de hızlı açılan sayfalardır. Düz bir metinden oluşan bu sayfalar çok hızlı açılacağı için burada bir avantaj yakalanmaktadır.
İçeriklerin kullanıcıların tüm sorularına yanıt veriyor olması da bir diğer önemli unsurdur. Burada tam anlamı ile SEO uyumlu bir içerikten ziyade botları etkileyecek düzende bir içerik oluşturulmakta ve buradan da bir avantaj yakalanmaktadır. Peki, Cloaking nedir öğrendik, etik olmasa da oldukça faydalı bir tekniğe benziyor, “Bunu sitenize sakın yapmayın” uyarısı neden sorusunu soruyorsunuz değil mi? Yanıtı yazımızın devamında.
Cloaking Neden Yapılmamalı?
Cloaking yöntemi arama motoru botlarını kandırmaktan başka bir şey değildir. Ancak botlar sizin bildiğiniz kadar akılsız ve bunu tespit edemiyor değil. Uzun yıllardır çeşitli teknikler ile bu yöntem güçlendirilerek yapılıyor olsa da kısa süre içerisinde arama motorları tarafından tespit edilebilmektedir.
Özellikle Google güncellemeleri kullanıcılarına daha doğru ve daha iyi bir hizmet sunabilmek adına yayınlanıyor. Tüm güncellemelerin temelinde ise bu tarz yanıltıcı işlemleri önlemek ve sıralama da hak eden web sitelerinin öne çıkmasını sağlamaktır. Siz sitenize bunu yaparsanız kısa süre içerisinde arama motorları tarafından tespit edilir ve kalıcı olarak banlanırsınız. Bu da tüm emeklerinizin çöpe dönüşmesi olacaktır.
Bu konuda google’ın açıklamasını buradan inceleyebilirsiniz.