Bilim

Işık Kaynağı Nedir? 

Işık kaynağı nedir? Işık bir ışımanın ışık kaynağından çıkmasından hemen sonra, cisimlere çarpan ve sonrasında görmemizi sağlayan enerjilerdir. Işık kaynağı ise etraftaki her şeyi görmemizi sağlayan tüm enerji çeşitlerine enerji kaynaklarına verilen isimdir. 

Işık yayarak etraftaki her şeyi aydınlatan ve renkleri görmemizi sağlayan her şey ışık kaynağı olarak tanımlanabilecektir. Işık kaynakları kendi arasında yapay ve doğal olmak üzere 2 farklı kategoride ele alınmaktadır. 

Doğal Işık Kaynağı Nedir?

Doğal ışık kaynağı nedir hemen kısaca açıklayalım. Doğal ışık kaynakları kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra bu ışık kaynakları, çevreye zararı bulunmayan aksine doğanın düzenini sağlayan türlerdir. Doğal ışık kaynakları hem gündüz hem de gece tüm canlılar için önemli bir yere sahiptir.

İnsanlar ve diğer canlılar için enerji kazancı olan bu kaynaklar gece ve gündüz oluşumuna da katkı sağlamaktadır. En büyük doğal ışık kaynağımız ise Güneş’tir. Diğer doğal ışık kaynakları ise şu şekilde sıralanabilecektir;

  • Ateş böceği,
  • Yıldırım,
  • Yıldızlar,
  • Şimşek,
  • Fener balığı,
  • Lav,
  • Kuzey ışıkları,

Bu noktada merak edilen bir konu olan Ay ışık kaynağı mudur? Sorusuna da yanıt verelim. Ay bir ışık kaynağı olmamakla birlikte, aydınlatma özelliği Güneş’ten aldığı ışığı yansıtmasından ileri gelmektedir. 

Yapay Işık Kaynağı Nedir?

Yapak ışık kaynaklarının, doğal ışık kaynakları kadar aydınlatması mümkün değildir. Adından da anlaşılacağı gibi bu ışık kaynakları, insan elinden çıkan enerji türleridir. 

Yapay ışık kaynaklarını, doğal kaynaklardan ayıran en önemli özellik ışığın yanı sıra ısı verebilmeleridir. Ancak doğal ışık kaynaklarının hemen hepsinin ısı verebilme özelliği bulunmamaktadır. 

Bu nedenle doğal ışık kaynakları soğuk ışık kaynakları adıyla da anılmaktadır. Yapay ışık kaynakları nelerdir denildiğine akıllara şu enerjiler gelebilecektir;

  • Ampul,
  • Mum,
  • Meşale,
  • Fener,
  • Televizyon ekranı,

Kendini Aydınlatan Cisimler Nelerdir?

Kendini aydınlatan cisimler aslında bir enerji kaynağı olmamakla birlikte, ışığı yansıttıkları için bir enerji kaynağı olarak görülmektedir. Ortamda bulunan ışık kaynakları nedeniyle ay, gezegenler ve trafik levhaları ışığı yansıtabileceklerdir.

Yine masa, sıra, tahta ve çanta gibi cisimler ışık kaynakları olmadığı halde; ortamda bulunan ışık kaynağından aldığı ışığı yansıtarak aydınlık görünüm sunarlar. Bu nedenle bu cisimlere kendini aydınlatan cisimler adı verilmiştir. 

Işık Nasıl Yayılır? Işık Boşlukta Yayılır mı?

Işık kaynakları nelerdir? Işık kaynakları ışığı yayarak aydınlatma sağlamaktadır. Işığın yayılım şekilleri ise şu söylemlerle ifade edilebilecektir;

  • Işık kaynağından çıkan ışık, doğrusal olarak yayılmaktadır. 
  • Işığın yolunu gösteren doğrulara ise ışık ışınları ismi verilmektedir. 
  • Herhangi bir kaynaktan çıkan ışık, bir engelle karşılaşmadığı takdirde her yöne yayılım gösterebilecektir. 
  • Işığın iki nokta arasında izlemiş olduğu yol, ışınlar çizilerek gösterilebilecektir.

Işık pürüzlü bir alana yansıdığında ise, düzensiz yapılarda pürüzlü bir yansıma elde edilecektir. Bu durum yansımaya engel olmayacağından, ışınlar nesneye vurdukları anda farklı bir yöne yayılım gösterecektir. 

Işık kaynakları nelerdir konusunda en merak edilen sorulardan biri de ışığın boşlukta yayılıp yayılmadığıdır. Işık elbette boşlukta yayılabilecektir. Işığın yayılması için maddesel bir ortamın varlığına gerek yoktur. 

Işık Saniyede Kaç Km Yol Alır?

Işığın saniyede aldığı hız, fiziğin birçok alanında kullanılan bir değerdir. Işığın boşluktaki hızı fizikte C sembolü ile gösterilmektedir. Işığın 1 saniyede aldığı yol 299.792.458 metre olarak paylaşılmaktadır. Kısacası ışığın 1 saniyede 300.000 km/sa hıza sahip olduğu söylenebilecektir. Işık hızı ortalama 1 saniye içerisinde dünyanın etrafını tam 7.5 kez dolaşabilmektedir.

Işık Kaynağı Nedir konulu içeriğimizi okudunuz. Daha fazla Bilim İçin tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu