Eğitim-Destek

Linux İşletim Sistemi

Bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemleri arasında yer alan Windows işletim sisteminden sonra en bilinen işletim sistemlerinden birisi olan Linux İşletim Sistemi, açık kaynak kodlu bir işletim sistemine sahiptir.

Linux nedir?

Linux İşletim Sistemi, en çok bilinen ve en çok kullanılan açık kaynak kodlu işletim sistemine denir. Linux, piyasada bulunan diğer işletim sistemlerinden farklı olarak açık kaynak kodlu bir yapıya sahiptir. Yani, bu işletim sistemini kullanan kişinin, bilgisayarın arka planında ne oluyorsa her şeyden haberinin olacağını, işletim sistemini kendine göre düzenleyebileceğini veya geliştireceği anlamına gelir.

Linux’un İşletim Sisteminin Farkları Nelerdir?

Linux, Windows veya macos gibi işletim sitemleriyle benzer yapıya özellikle sahiptir. Diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi, grafik bir arayüze sahip olan Linux’un kelime işlemcileri, fotoğraf ve video düzenleyicileri gibi çeşitli yazılımları vardır. Bilgisayarın olduğu her yerde, Linux da hazır halde bekler. Gündelik olarak kullanılan birçok uygulamanın Linux işletim sistemine uyarlanmış versiyonları da vardır.

Linux işletim sisteminin farkları şunlardır.

1-Linux, diğer işletim sistemlerinden en önemli farkı açık kodlu olmasıdır. Ücretsiz bir şekilde topluma açık olarak yazılan Linux kodları, yazılımcılar tarafından görülerek, değiştirilmesine veya geliştirilmesini kapı açmıştır.

2-Linux işletim sisteminde farklı yazılım seçenekleri içeren çeşitli Linux dağılımları vardır. Bu durum Linux’un inanılmaz derece de özelleştirebileceği anlamı taşır.

Bu gibi özellikler Linux, diğer işletim sistemlerinde yapılamayan özgürlüğü kullanıcılarına sağlar.

Linux’u kimler kullanır?

İnternet sitelerinin üçte biri Linux tarafından oluşturulan sunuculara tarafından çalıştırılırken, Linux işletim sistemlerini genelde yazılımla içli dışlı olan kişiler ve birçok büyük şirket kullanıyor.

Linux kullanan şirketlerin bu sistemi seçme nedenleri ise, diğer işletim sistemlerinden daha güvenli olması olarak biliniyor. Linux’un daha esnek ve daha rahat oluşu da bu seçimde etkili oluyor.

Linux’u geliştirmek için çalışan topluluklardan yardım alabilmek için bu sistemi kullanıyorlar. Linux işletim sistemi için ticari destek sunan ticari işletmeler de bulunuyor.

Linux’un Avantajları Nelerdir?

Linux İşletim Sistemi avantajlarını şöyle sıralayabiliriz.

1-Güvenlik

2-Özelleştirme

3- Farklı dağıtımlar

4- Stabil yazılım güncellemeleri

Bu özellikler Linux’un avantajları olarak sıralanır.

Linux’un Dezavantajları Nelerdir?

Linux İşletim Sistemi dezavantajlarını da şöyle sıralayabiliriz.

1- Öğrenme süresi

2- Teknik destek

3- Standart versiyonunun olmaması

Linux’un dezavantajlarını da böyle sıralayabiliriz.

Linux Sistemlerine Neden Geçemiyoruz?

Linux sisteminin avantajları çok fazla olsa da dezavantajları nedeniyle Linux işletim sistemine geçiş yapılamıyor. Öğrenme süresinin uzunluğu, teknik destek konusunda yetersizlik ve standart versiyonun olmaması gibi nedenler bu sisteme geçişi zorlaştırmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu