Sağlıkta Teknoloji

Tomografi Nedir?

Günümüz teknolojisindeki gelişmeler, vücudun gözle görülemeyen deri altındaki kısımlarının daha ayrıntılı olarak görülmesini sağlamak için farklı yöntemler ortaya çıkarıyor. Fransız hekim Boccage tarafından geliştirilen röntgenin gelişmiş bir uygulaması olan tomografi, en gelişmiş tarama yöntemleri arasında yer alıyor.

Tomografi Nedir? sorusuna en kısa ve net yanıt “bir organın 1-2 cm kalınlığında dilimler halinde çekilen röntgenleridir” şeklinde olabilir. Kelimeyi oluşturan “tomos” dilim, “graphein” ise yazmak anlamına geliyor. Organın dilim dilim görüntüsünün elde edilmesini sağlayan bu yöntem, hastalıkların teşhisinde ve müteakip aşamasında tedavisinde önemli rol oynuyor.


=> Bu İçeriklerimize Bir Göz Atın <=
Ultrason Zararlı Mı ? Ultrason Bebeğe Zarar Verir mi ?
Akıllı Hastane ! Sağlığınız Teknolojiye Emanet
Yaralılarda Kanı Durdurmak İçin Hızlı Yapıştırıcı


Tomografi Nedir ? | İhtiyaç Duyulan Durumlar

Tomografi çekilmesi, birçok defa vücudun radyasyona maruz kalması anlamına geliyor. Teşhiste çok önemli bir yere sahip olan tomografinin bu radyasyon etkisi sebebiyle sık kullanımından kaçınmak gerekiyor. Ancak, her durumda olduğu gibi tomografiden beklenen fayda alınan radyasyonun zararına değmedikçe doktorlarımız bu görüntüleme yönteminin kullanımından kaçınıyor. Özellikle kesitsel üç boyutlu görüntüye ihtiyaç duyulan durumlarda tomografi kaçınılmaz oluyor.

Tomografi;

  • Röntgen ile teşhis edilemeyen bölgelerde gerçekleşen veya parçalı olan kemik kırıklarında,
  • Kemikte oluşan tümörlerin teşhisinde,
  • İç organlarda hasar veya kanama olma ihtimali olan durumlarda,
  • Vücutta varlığından şüphelenilen veya başka yöntemlerle tespit edilmesine rağmen yeri ve durumu bilinmeyen tümör, kan pıhtısı veya enfeksiyonun tam yerinin tespitinde,
  • Ameliyat veya kanser gibi bazı önemli hastalıkların tedavi planlamasında,
  • Kalp hastalıklarının, akciğerdeki nodüllerin ve karaciğerde oluşan kitlelerin tespit ve teşhisinde,
  • Kanserin hangi evrede olduğunun tespitinde,
  • Mesane ve böbrek taşlarının tespit ve tedavisinde kullanılıyor.

Radyasyona maruz kalınmayacak bir yöntem ile hastalığın kesin olarak teşhis ve tedavisinin mümkün olduğu durumlarda radyasyon içeren bu tür yöntemlerden kaçınılıyor. Ancak, bu radyasyon oranı bazılarının iddia ettiği gibi hastalığın teşhis ve tedavisini ertelemeyi bile geciktirecek kadar radyasyon içermiyor.

Tomografi Nasıl Çekilir

Tomografide, x ışını üreten tüpün organ karşısında hareketi söz konusudur. Bu nedenle röntgen olarak adlandırılan yöntem gibi anlık bir işlem değildir.

Tomografiden bir süre önce hastadan yemeyi ve içmeyi kesmesi istenir. Bu süre hastalık bölgesi ve hastanın durumuna göre doktor tarafından hastaya bildirilir. Hasta, tomografi çektirmek için geldiğinde hasta önlüğü giydirilerek tüm kıyafetleri çıkarılır. Üzerinde bulunan çıkarılabilir tüm metal eşya ve protezler çıkarılır. Çıkarılamayan protezler hakkında radyoloji uzmanı ve teknisyen bilgilendirilir. Hasta sedye üzerine yatırılır ve kemerler vasıtasıyla sabitlenir. Hastanın işlem sırasında hareket etmesi görüntü netliğini bozacağından işlem boyunca sabit durması istenir. Bazı durumlarda kısa süreli nefesini tutması da istenebilir. Buradan alınan görüntüler CD’ye yazdırılabilir veya basılı olarak radyoloji uzmanının değerlendirmesine sunulur.

Bilgisayarlı Tomografi

Bilgisayarlı tomografi, hastanın sedye benzeri bir masa üzerinde yatırılarak dairesel bir cihaz tarafından istenen organının kesitler halinde görüntülendiği ve kesitin üç boyutlu görüntülendiği bir görüntüleme yöntemi ve bu yöntem için kullanılan cihazlar bütünüdür. Aynı bölgenin farklı açılardan alınan görüntülerinin bilgisayar ortamında birleştirilerek üç boyutlu hale getirilmesi işlemine dayanır. Bilgisayarlı tomografi ile elde edilen organın ayrıntılı kesitleri değerlendirmeyi daha kesin hale getirirken, görüntülemenin kısa sürede tamamlanması acil durumlarda büyük avantaj sağlar. Bu sayede hasarlı bölümler detaylı olarak tespit edilir ve kesin teşhis konulabilir. Bölgesel olarak kesin yerin de belirlenmesini sağlayan bilgisayarlı tomografi, gereksiz müdahalelerin önüne geçtiği gibi tedavinin planlanmasını da kolaylaştırır.

İlaçlı Tomografi Nedir?

Bazı durumlarda, tomografisi çekilen bölgede kontrastın artırılmasına ihtiyaç duyulur. Bu durumda hastaya ilaç verilmek suretiyle tomografi çekilir. İlaçlı tomografi nedir, neden bu şekilde telaffuz edilir? sorularının cevabı ise kontrast oluşturan bu ilaç sebebiyle böyle anılmaktadır olur. Beyin tomografisi dışında tüm tomografilerde bu yöntemin uygulanması mümkündür.

İlaçlı tomografide kullanılan ve baryum ile iyot içeren bu ilaca hastanın duyarlılığına bağlı olarak farklı alerjik reaksiyonlar görülebiliyor. Bu nedenle hastalar, bir müddet hekim kontrolünde tutulur. En sık görülen reaksiyonlar arasında; ağızda kuruluk, döküntü, kaşıntı, mide bulantısı ve deride kızarıklıklar yer alıyor.

Tomografi Zararlı mı?

Birden fazla röntgen işlemi içeren tomografi sebebiyle hasta bir miktar reaksiyona maruz kalmaktadır. Ancak, gelişen teknoloji, bu radyasyon miktarını azaltmıştır. Konulan teşhis önemi ile alınan radyasyon ve bu radyasyonun zamanla yol açabileceği en önemsiz hastalıklar bile mukayese edildiğinde tomografinin zararı yok denilebilecek düzeydedir. Ancak sık sık bu radyasyona maruz kalmanın zararlarının olacağı da gözden uzak tutulmamalıdır.

Wikipedia, Tomografi Bilgisayarlı Tomografi

Sağlıkta Teknoloji Kategorimizde daha çok içerik bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu