Eğitim-Destek

Modern Çağın Mesleği Veri Madenciliği

Veri madenciliğinin geleceği dijitalleşen dünyada çok üstlerde olacaktır. Her canlı veri üretir ve üretilen bu veriler analizler yapmak ve sonuçlar çıkarmak adına çok önemlidir.

Tüm Yönleriyle Veri Madenciliğinin Geleceği

Veri madenciliği, günümüzün en önemli kavramlarından biridir. Söz konusu kavram, 1983 yılında “Michael C. Lovell” tarafından yayınlanan bir makalede ortaya çıkmıştır. Kısa süre içerisinde dünya geneline yayılan bu kavram, günümüzün vazgeçilmez terimlerinden biri olmuştur.

Kuşkusuz geleceğin en önemli alanlardan biri olacaktır. Özellikle, yapay zekânın son dönemlerde işin içine girmesiyle birlikte oldukça karmaşık olan bu süreç bir nebze de olsa kolay hale gelmiştir. Peki, veri madenciliği nedir, nerelerde kullanılır ve nasıl uygulanır? Dilerseniz, merak edilen bu soruların yanıtlarını gelin en kapsamlı şekilde birlikte inceleyelim.

Veri Madenciliği Nedir?

Veri madenciliği tanımı yapılacak olursa büyük ölçekli verileri inceleyen ve bu verilerden faydalı bilgiye ulaşmayı sağlayan bir faaliyettir. Bu iş ile uğraşan kişiler, gelecekle ilgili tahminlerde bulunabilmek için oldukça titiz ve bir o kadar da dikkatli bir çalışma uygulamaktadır.

İlk olarak 1983 yılında hayatımıza giren veri madenciliği kavramı, Michael C. Lovell tarafından yayınlanan özel bir makalede ortaya çıkmıştır. 1983 Yılından beri, hızla gelişerek günümüzdeki halini almıştır.

Veri Madenciliği Ne İçin Kullanılır?

Veri madenciliği, hemen hemen birçok farklı sektörde farklı amaçlara yönelik kullanılabilmektedir. Bu iş ile ilgilenen kişiler, sektör ile ilgili istatiksel bilgilere pratik bir şekilde sahip olabilmektedir.

Ancak unutmamak gerekir ki hassas ve yanıltabilecek bilgilerden arındırılmış bilgiyi ortaya çıkarmak çok zordur. Bu yüzden veri madenciliği disiplin gerektirir.

Yapay zeka, görselleştirme gibi alanlar ilk akla gelen sektörler olsa da, veri madenciliği günümüzde aklınıza gelebilecek bütün sektörlerde kullanılır hale gelmiştir. Öyle ki bir pastane sahibi pastalarının satışlarının hangi mahallelerde daha çok tercih edildiğini, hangi yaş gruplarının hangi pastalarına ne kadar rağbet ettiğini bularak kendini geliştirme fırsatı bulabilmektedir.

İşte, söz konusu veri madenciliğinin kullanıldığı bazı alanlar;

  • Futbol takımları rakiplerini incelemek için veri madenciliğini kullanabilmektedir.
  • Basketbol takımları ise hem rakiplerini incelemek hem de rakiplerinin taktikleri hakkında ayrıntılı bilgilere erişebilmek için veri madenciliği yöntemini kullanmaktadır.
  • İşletmeler, veri madenciliğini kullanarak tahmini satış rakamlarına ulaşabilmektedir.
  • Veri madenciliği sayesinde müşterilerin demografik özellikleri belirlenebilmektedir.
  • Ayrıca veri madenciliği yöntemini kullanan işletmeler, müşterilerin satın alma alışkanlıkları hakkında ayrıntılı ve detaylı bilgilere ulaşabilmektedir.
  • Tüm bunların yanı sıra bankacılık, sigortacılık, pazarlamacılık ve elektronik ortamın olduğu her yer de veri madenciliği kullanılabilmektedir.
  • Yapay zekalar ile sosyal ağlar yaş gruplarının tercih ve eğilimlerini analiz ederek reklam ağlarında paylaşımlarını hedef kitlelere yönlendirir ve başarıya ulaştırırlar.

Veri Madenciliği Nasıl Uygulanır?

Veri madenciliği yapabilmek için bazı kriterleri önceden gerçekleştirmeniz gereklidir. Gerçekleştireceğiniz kriterler sayesinde en doğru sonuca, en kısa süre içerisinde ulaşabilirsiniz.

  • Bilgiler titizlikle ve en doğru şekilde tanımlanır.
  • Tanımlama işleminin hemen ardından analiz edilecek tüm verileri dikkatle toplanır.
  • Toplanan veriler faydalı ve faydasız olarak filtrelenir.
  • Filtrelenmiş faydalı veriler veri tabanından alınarak analiz edicilerin okuyabileceği şekle getirilir.
  • Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra yorumlama ve sonuçların raporlanması aşamasına geçiş sağlayabilirsiniz.

Veri madenciliği bölümü özellikle ticari işletmeler için oldukça önemlidir. Birçok farklı alanda kullanıcılar veri analize sayesinde en doğru tahminleri yapabilir ve işletmelere özel bir strateji belirlenebilir. Ayrıca, belirlenen strateji sayesinde de müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarılabilir.

Web Veri Madenciliği Nedir?

Web veri madenciliği fikri ilk olarak 1996 yılında Etzioni tarafından ortaya atılmıştır. 1996 Yılında ortaya atılan bu terimin en temel tanımı ise şu şekildedir; Web veri madenciliği üzerinde aranacak olan materyalin otomatik olarak dosya ve web servisleri üzerinden aranmasıdır. Kısa süre içerisinde popüler olan bu yöntem, dünya genelinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Kimler Veri Madenciliği Yapabilir ve Getirisi Nedir?

Kimler Veri Madenciliği Yapabilir sorusunun yanıtı olan veri madencisi, oldukça büyük miktarlarda olan veri ile çalışan, bu verileri analiz eden ve yaptıkları analizler sonucu tahminler yürüten kişilerdir. Veri analizleri ile uğraşan kişiler, ortalama 5.500 TL ile 12.000 TL arasında değişen ücretlerle iş bulabilmektedir. Bu rakam Yabancı dil biliyorsanız ve yurtdışında çalışma imkanınız var ise 5000 dolardan başlayan rakamlarla ölçülmektedir.

Bütün bu bilgiler ışığında veri madenciliğinin geleceğinin çok parlak olacağı tartışılmaz bir gerçek.

Bilişim durağında tekrar görüşmek üzere.

Daha fazla bilgi için: Wikipedia Veri Madenciliği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu