Teknoloji

Yapay Zeka Nedir?

Yapay olarak insan zekasının taklit edilmesinin mümkün olup olmadığı sorusundan sonra, 1940’lı yıllarda ortaya çıkmış bir kavramdır. Yapay zeka nedir? Sorusunun net yanıtı, makinelerinde bizler gibi düşünüp, öğrenip gelişmelerini sağlayacak bir kodlamaya sahip olmalarıdır. Bu kodlamanın bütününe denilmektedir.

Bu Yazılarımızı Okumalısınız
Modern Çağın Mesleği Veri Madenciliğinin Geleceği
Fotoğraf Makinesi Önerisi 2021
Yüz Değiştirme Uygulaması Deepfake Nedir?
Geleceğin Ulaşım Araçları Nasıl Olacak?
IOT Nesnelerin İnterneti Hakkında Herşey
En İyi Robot Süpürge Seçenekleri 2021

Yapay Zeka Nedir?

Artificial intelligence olarak İngilizce dilinden, Türkçemize “Yapay zeka” olarak geçmiştir. İlk olarak oyunlarda denenen ve günümüzde teknolojinin bulunduğu hemen her yerde kullanılmaktadır.

Geleceği hakkında çalışmalar şimdiden başlamış olup, duygu durumlarımızı kontrol edebilmemize kadar pek çok konuda yardım alınabilecek ürünler geliştirilmeye çalışılmaktadır. Makinelerin gelişiminin yeni olmaması ve bilim dediğimiz sistematik bilgi birikimiyle ilerlemesi nedeniyle, günümüzde makine gelişimi ve öğrenmesinin sürekli yükselen bir artış grafiği olduğunu söylemekte mümkündür.

Geleceğe Etkileri

Yapay zeka gelecekteki yaşantımıza doğrudan etki edecek belki de en büyük teknolojik devrimdir. Aldığımız nefesteki oksijen miktarından, bizler için hareketlerimizi analiz eden ve yine bizler için en doğru tercihleri yapan makineler bulunmakta.

Bu kadar iyi etkinin yanı sıra, konuşmak istediğimiz bir diğer konu ise, gelecekte yapay zekaların, insan kontrollerini ellerine geçirip geçiremeyeceği konusudur. Şayet daha 1997 yılında bile yapay zeka sistemiyle kodlanmış bir bilgisayar, dünya satranç şampiyonunu yenebilmiştir. Bu hadisenin üzerinden geçen 13 yıllık süreci ve bu süreçteki teknolojik gelişmeleri düşünürsek, yakında ameliyatlarımızın tamamını robotların yapması çok da şaşırtıcı gelmeyecektir.

Ameliyatlarımızı, yemeklerimizi, aşılarımızı, eğitimlerimizi, hatta fiziksel işlerimizi bile robotlar yapacak. Peki bunca şeyi yapay zekaya yaptırdıktan sonra, insan oğlunun elinde geriye ne kalıyor? Dünyanın hakimiyetini yapay zekanın kontrolüne mi veriyoruz?

Endüstri 4.0 Nedir?

Endüstri 4.0’ın ne olduğunu tam olarak anlamanız için, yapay zeka, nesnelerin interneti, makine öğrenmesi gibi konulara hakim olmanız gerekmektedir. Biz yine de sizlere Endüstri 4.0 Nedir? Sorusunun cevabını anlayabileceğiniz şekilde anlatmaya çalışacağız.

  • Dünyamız 3 tane endüstriyel devrime şahit oldu. 1800’lü yıllarda mekanik, 1900’lü yıllara gelmeden hemen önce elektrik ve 2000’li yıllara yaklaşırken de otomasyon endüstriyel devrimleri dünya çapında gerçekleşti.
  • Bu 3 endüstrinin sonucu olarak da dünya genelinde kökten bir değişme yaşansa bile, ilk defa 2012 yılında Almanya’da dile getirilen Endüstri 4.0’ın bırakması beklenen etkinin yanından bile geçebilecek bir değişim sayılamaz. Hatta 3 endüstriyel devrimin toplam değişimleri bile, gelişmiş teknolojiyle beraber maksimum 20 yıl içerisinde tüm dünya da uygulanması planlanan Endüstri 4.0’ın bırakacağı etkiden daha az olacaktır.
  • Tüm dünyada makineler ile beraber yaşamayı ve yaşamsal fonksiyonlarımızın birçoğunu, hatta işlerimizi bile makinelerin alacağını ön görmekteyiz.Endüstri 4.0 nedir? Sorusunun bizler için belki de en korkunç cevabı budur.
  • Peki korkularımız yerli mi? Yoksa korkularımız yersiz mi? Bunun ile ilgili yapılan sayısız araştırmadan sonra, ortaya çıkan sonuç korkularımızın çok da yersiz olmadığı yönündedir.Geçen günlerde yapay zeka tarafından kontrol edilen bir twitter hesabının, insanları ve davranışlarını sevmiyorum tarzındaki açıklamaları, büyük paniğe yol açmış ve hesap askıya alınmıştır.

Peki geleceğin teknolojisini yakalamak ve ülke olarak bu konuda yeterli girişimde bulunduğumuz söylenebilir mi? Kısmen evet, kısmen hayır. Devlet destekli birçok proje olmasına karşın bunların pek fazla sayıda olanı, başarıya ulaşamadan bitmektedir. Bizlerin yerli elektrikli araba gibi, birçok yeni özelliğe ülke olarak daha fazla destek vermemiz, araştırmamız ve kendimizi geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu