Doğa Bilimi

Yaşayan Robotlar “Xenobots”

Vermont Üniversitesi’nde Bilim adamları kurbağa hücreleri kullanarak yaşayan ve programlanabilir Xenobots yani “Yaşayan Robot Hücreler” geliştirdiler.

Yaşayan Robot Hücreler

Vermont Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada kurbağa hücrelerinden tasarlanmış yaşayan robot “Xenobots” adı verilmiştir. Programlanabilir bu organizmalar ile yapılabilecekler hayal gücü ile sınırlı.

Kullandığımız ilaçlar ister damar yolu ile ister ağız yolu ile alınsın ihtiyacı olan bölgeye ulaşmadan önce çoğunlukla vücudun diğer bölgelerine de etki etmektedir. Yaşayan robot hücreler doğru programlandığında yalnızca ihtiyaç duyulan bölgeye müdahale edecek şekilde tedaviyi taşıyacak ve dolayısı ile vücudun ihtiyacı olmayan bölgelere gereksiz ilaç gönderilmeyecek.


Sıfır Atık İçin Plastik Yiyen Bakteri Ideonella Sakaiensis
66 Milyon Yıl Önce Dünyada Dinozorlar
Meditasyon ve Homeopati


Neler Yapabilirler?

Dünyanın ilk yaşayan ve kendi kendilerini iyileştirebilen bu robotların kullanım alanları ile ilgili bilim adamları birkaç öngörüde de bulunuyor.

radyoaktif atik

Xenobotlar, radyoaktif atıkları temizlemek, okyanuslardaki mikroplastikleri toplamak, insan vücudunda ilaç taşımak ve hatta damar tıkanıklığına çözüm olarak atardamarlarımıza seyahat etmek için kullanılabilir. Xenobots, günler veya haftalarca ek besin olmadan sulu ortamlarda hayatta kalabilir ve bu da onları dahili ilaç dağıtımı için uygun hale getirir.

Belki de bilim dünyasında devrim yaratabilecek bu robotların gelişimi daha bir çok alanda çok faydalı işlerde kullanılabileceğinden bizde sizin gibi sabırsızlıkla takip ediyoruz.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.


İlgi çekici içeriklerimize Doğa Bilimi kategorimizden ulaşabilirsiniz.
Bilişim Durağında tekrar görüşmek dileği ile.

Bilgi ile kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu