Uzay Bilimi

Astronot Olmak İçin Neler Yapmalıyız?

Uzaya ilgi duyan her çocuğun hayali olan astronotluk, herkesin yapabileceği ve başarılı bir şekilde tamamlayabileceği bir iş değildir. Bu zorluğa rağmen “ astronot olmak için neler yapmalıyız ” diye merak ediyorsanız bu yazıyı okumak aklınızdaki soruları gidermeye yardımcı olacaktır.

Astronot Nedir?

Kozmonot ya da uzay insanı olarak da geçen astronot, uzay üslerinde yapılan uzay çalışmalarına ve araştırmalarına katılmak amacıyla eğitilen kişidir. İnsanlı uzay uçuşları oldukça seyrek olduğundan astronot olmak için eğitim gören kişilerin büyük bir kısmı yedek kadroda kalmıştır.

astronaut
astronot nasıl olunur

Birçok ülke uzay araştırmaları için astronotlar yetiştirdiği için kendi uzay insanlarına özel olarak adlar vermiştir. Uzay insanı İngilizcede astronot, Rusçada kozmonot, Çincede ise hángtiānyuán olarak geçiyor.


Bu İçeriklerimiz İlginizi Çekebilir.
Ay Dünyaya Daha Yakın Olsaydı Ne Olurdu?

Uzaya Seyahat Eden İlk Milyarder “ Richard Branson “ Oldu
1953 Yılı Bir Bilim Adamı: “Elon Musk Mars’a Gidecek”
Geliş – Arrival (2016) | Bilim Kurgu Filmi İnceleme


Astronot Olmak İçin Neler Yapmalıyız?

Eğer aklınızda “astronot olmak için neler yapmalıyız” sorusu varsa bu sorunun en önemli cevabının bilim insanı olmak olduğunu söylemek yanlış olmaz. Üniversitede mühendislik, biyoloji ve matematik gibi pozitif bilim dallarını tercih ederek bu alanlarda ilerlemek ve ciddi çalışmalar yapmak gerekiyor. Ayrıca NASA, bünyesinde hayvan bilimleri ve mikrobiyoloji gibi uzmanlıklara sahip astronotlar da bulunduruyor.

Uzayı keşfetmek ve uzay hakkında doğru kanılara varmak için birden fazla bilim dalının bir arada çalışması gerektiğinden alanında uzman olmak oldukça gereklidir. Bitirdiğiniz ve uzmanlaştığınız bölüm ne olursa olsun matematik ve bilgisayar teknolojileri konusunda oldukça bilgili olmanız gerekiyor. Kaptan pilot olarak atandığınız durumda koskoca bir uzay mekiği, insan varlığından yüzlerce kilometre uzakta, sizin kontrolünüzde olacağından bilgisayar teknolojileri hakkında bilgi edinmek önemlidir.

alien astronot
Uzaylı ve Astronot Karşılaşmasını Betimlemiş Bir Tasvir

Asker olmak gibi astronot olmak için de belirli boy ve kilo şartları aranıyor, uzay mekiklerinde rahat hareket edebilmek için boyunuzun 160 ile 190 arasında olması gerekiyor. Gözlerinizin çok iyi görmesi de aranılan şartlardan biridir.

Sorulan “astronot olmak için ne yapmalıyız” sorusunun bir sonraki önemli cevabı ise İngilizce ve Rusça dillerini çok iyi şekilde bilmek gerektiğidir. Başvuru yaptıktan sonra gireceğiniz psikolojik ve fiziksel testleri geçtikten sonra bir süre daha eğitim alacağınızı da unutmamanız gerekiyor.

Astronot Maaşı Ne Kadardır?

Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi anlamına gelen NASA, kendi çalışanlarına Federal Hükümetin Genel Çizelgesi adı altında düzenlenen ölçek ile ödeme yapıyor. NASA’nın ödediği astronot maaşı GS-12 ve GS-13 olarak iki sınıfa bölünmüştür ve bu sınıflarda bir ile on arasında adım bulunuyor. Bir astronotun başlangıç olarak yıllık maaşı 66.167 dolarken, GS-13 onuncu adımdaki bir astronotun yıllık maaşı 102.288 dolardır. Bu ücret bazı bölgelerde 161.141 ABD dolarına kadar da çıkabiliyor.

Aya İlk Çıkan Astronot Kimidir?

Neil Alden Armstrong Ay’a ayak basan ilk insan olarak tarihe geçmiştir ve astronotluk kariyeri haricinde Amerika’da bir üniversitede profesörlük yapmıştır. Amerikan Deniz Kuvvetleri pilotu olarak 78 saatlik uçuş gerçekleştiren Armstrong, ilk kez Gemini 8 ile uçuş yapmıştır. 20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 ile yaptığı Ay yolculuğunda geçen “Bir insan için küçük, insanlık için büyük bir adım” sözleri ile tarihe ismini yazdırmıştır.

Neil Amstrong Ay’a yolculuk etmeden önce sizin gibi Astronot olmak için neler yapmalıyız ? sorusunu mutlaka çevresine sormuştur. O zamanları bilgi bu kadar kolay ulaşılabilir değildi tabi.

Nasa Nedir?

Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay çalışmalarıyla ilgilenen Nasa 29 Temmuz 1958 tarihinde kurulmuştur. İlk başlarda askeri amaçlı kurulan bu kurum, 1 Ekim 1958 tarihinde tamamen barışçıl bir şekilde çalışmaya başlamıştır.

Bir diğer adıyla Amerikan ulusal havacılık dairesi olarak da geçen NASA, Apollo uçuşları, Skylab uzay istasyonu ve uzay mekiği gibi çalışmalarla Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay çalışmalarına yön vermiştir.

Roskosmos Nedir?

Bir diğer uluslararası uzay istasyonu olan Roskosmos, Rusya’nın uzay bilimleri çalışmaları ile ilgilenen devlet kurumudur. Uzay bilimleri ile ilgilenen bu kurum daha önceleri Rus Havacılık ve Uzay Ajansı olarak biliniyordu.

Astronotlar Ne İş Yapar?

uzay yuruyusu
Uzay Yürüyüşü

Astronotlar uzay bilimleri ile ilgilenen, gerektiğinde uzaya çıkan bilim insanları olduklarından şunlarla ilgilenirler:

  • Uzay araştırmaları yaparlar.
  • Uzay hakkında bilgiler toplayarak bu bilgileri değerlendirirler.
  • Uzaydan ve gidilen gezegenlerden eşsiz örnekler toplayarak inceleme için dünyaya getirirler.
  • Uzay’da hayat olup olmadığını araştırmak da uzay insanlarının görevleri arasındadır.
  • Uzay insanları, insanlığın başından beri merak edilen uzayı araştırmakla sorumludurlar.

Uzay Tarihindeki İlkler Nelerdir?

Uzaya gönderilen ilk yapay uydu Sputnik 1’dir ve Sovyet Birliği tarafından gönderilmiştir. Uzaya gönderilen ilk canlı Sputnik 2 ile uzaya gönderilmiştir. Güneş yörüngesine oturan ilk yapay uydu Luna 1’dir ve Sovyet Birliği tarafından gönderilmiştir. Uzaya gönderilen ilk insan Yuri Gagarindir. Uzaya gönderilen ilk kadın da Valentina Tereşkova’dır. İlk uzay yürüyüşü Aleksey Leonov tarafından gerçekleştirilmiştir. Ay’daki ilk insan unvanına sahip olan kişi ise Neil Armstrong olmuştur.

Daha çok bilgi için Vikipedia

Sonuç

Astronot olmak için neler yapmalıyız sorusuna verdiğimiz bilgiler ışığında bu zorlu yola çıkıp başarılı olmak için çok çalışmanız gerekir. Astronot nasıl olunur sorunuzu sormaya devam edin ve kimsenin sizi engellemesine izin vermeyin diyor ve güzel bir sözle yazımızı bitirmek istiyoruz. ” İnsan hayal edebildiği kadarını yaşar

Bilgi ile kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu