Coin

Blockchain (Blokzinciri) Nedir?

bitcoin

Blockchain (Blokzinciri)

Dijital çağın giderek hızlanan ivmesi beraberinde bazı teknolojik gelişmeleri de tetiklemektedir. Bu gereksinimlerden biri de elektronik ortamda yapılan işlemlerin klasik yöntemlerden kurtarılarak daha dinamik bir hale getirilmesidir. Burada Blockchain (Blokzinciri) teknolojisini mercek altına alacağız.

Bu Yazılara Bir Göz Atın
Coin Token Arasındaki Farklar Nelerdir?
Dijital Para Birimi Bitcoin (BTC) Nedir?
Teknolojinin İstihdama Etkisi

Blockchain adını Bitcoin adı verilen dijital para biriminin çok hızlı bir şekilde değerlenip adını çok hızlı bir şekilde duyurması ile birlikte daha sık duyduğumuz bir terim haline geldi. Her ne kadar Blockchain Bitcoin dijital para birimi ile özdeşleşmiş olsa da aslında çok büyük bir teknolojinin sadece bir ürünü olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Kim Tarafından Geliştirilmiştir?

Bu soru Blockchain teknolojisinden ziyade Bitcoinin yatırım aracına dönüşmesinden sonra Dijital ortamda dilden dile dolanan dedikodular, senaryolar vardı. Kimisi dünyayı tekelinde bulunduran Amerikan dolarının bitirilmesi için tasarlanmış bir dijital bir para birimi (ki bence öyle), kimisi ise kara para aklamak için üretilmiş bir yapı olarak adlandırdı. Bu konuyu başka bir yazıda daha ayrıntılı inceleyeceğim.

Blockchain 31 Ekim 2008’i gösterdiğinde Satoshi Nakamoto isimli bir kişi ya da grup (halen gizemini korumakta) tarafından oluşturulan bu yapının kullanım alanları arasında bankalardan hükûmetlere, akıllı sözleşmelerden noter işlemlerine varan sayısız alandan bahsedilebilir.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Veriler bloklar halinde saklanır ve Madenci olarak adlandırılan bilgisayarların, işleme konan verileri bir araya getirip şifreleme standartları ile uygun biçimde arşivler ve blok haline getirir.

Coin Transferi Gerçekleştirme (Aslında para transferi de denilebilir.)

Para transferi için öncelikle bir dijital cüzdan (wallet) sahibi olmanız gerekmektedir.  Bitcoin cüzdanı, Bitcoin’lerin depolandığı bir yazılım programıdır. Teknik olarak, Bitcoin hiçbir yerde depolanmaz. Bitcoin cüzdanları, Bitcoin’lerin gönderilmesini ve alınmasını kolaylaştırır ve kullanıcıya Bitcoin bakiyesinin sahipliğini verir. Tabi sadece bitcoine ait cüzdan yoktur, her coinin kendi cüzdanı vardır. Bu cüzdanlar aslında IBAN numarasına benzerler sadece herhangi bir aracı kurum yoktur. Büyük bir banka gibi düşünebilirsiniz ve bu bankanın çalışanları yazımızda bahsettiğimiz gibi bilgisayarlardır.

Konuyu bir örnek ile ele alacak olursak sanırım daha anlaşılır olacaktır.

A ülkesinden B ülkesine para transferi yapmak isteyen bir kişi çok uzun bekleme süreleri ve yüksek transfer ücretleri gibi zorluklar ile doğal olarak karşılaşabilmektedir. Ancak Blockchain sisteminde bu işlem dakikalar ile ölçülmektedir.

A ülkesinden dijital platformda alınan Coin B ülkesine bahsetmiş olduğumuz cüzdan vasıtası ile iletilmek üzere bir blok oluşturulur (işlem başlatılır) . Oluşturulan bu blok madenciler tarafından cüzzi bir transfer ücreti karşılığında (tabi burada belirtmeden edemeyeceğim bu ücret transferi ne kadar hızlı yaptırmak istiyorsanız o kadar artabilir) yapılır. Bu bedel blokzincirinin tamamlanması sürecinde çalışan madencilere dağıtılır. Aslında Bitcoin madenciliği tabiri de buradan gelir. Coin madenciliği desek daha doğru olurdu aslında çünkü birçok coinin aynı şekilde işlem yaptığı bilinmekte ve transfer ücretleri de ilgili coinin birimi ile ödenmektedir.

Bilgisayarlar Blok Zincirlerini Nasıl Çözüyor?

Bu konu çok geniş ve anlatılması da anlaması da teknik bilgi gerektiriyor. Ancak özetle en basite indirgenerek anlatılmak gerekirse; Dijital Algoritmalar ile şifrelenmiş blokların ki bu algoritmalar çok gelişmiş algoritmalardır, İşlemci (CPU) ya da Görüntü işlemciler ile (GPU) yüksek enerjiler harcanarak çözülmeleri ile açıklanabilir.

Bu algoritmalar çözüldükçe daha da zorlaşmakta ve zorlaştıkça daha güçlü sistemler gerekmektedir. Algoritmaların çözülmesi Görüntü İşlemcileri (GPU) ile daha hızlı yapıldığı keşfedilmişti. Bir dönem Ekran Kartı üreticileri piyasaya Ekran Kartı yetiştirememişti. Hatta piyasadaki ekran kartlarının yoğun çalıştırılması sonucu cihazların arızalanmaları nedeni ile madencilik (mining) yapılan ekran kartlarının garanti süreleri 3 ay – 6 ay gibi süreler ile sınırlandırılmıştır.

Burada bahsettiğim ve daha sonra o konularda yazılar yazacağım. Takipte kalın.

Bilişim Durağında Tekrar Görüşmek Dileği İle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu