Bilim

Hayvan Deneyleri | Kozmetik Ürünler İçin Deneyler

Geçmişten bugüne kadar bazı hayvanlar birtakım deneylere tabi tutulmuş ve bunun neticesinde ise bazı verilere ulaşılmaya çalışılmıştır. Hayvan deneyleri genel anlamda çoğunlukla bilimsel temelli olarak yapılırlar. İnsanlığa ve yaşama dair yeni şeyler öğrenmek, bilim anlayışına yeni yenilikler kazandırmak ve bakış açısını daha da genişletmek adına bu yola başvurulur.


Bu İçeriklerimizi De Okuyabilirsiniz
Balinalar | Su Altında Gizemli Bir Yaşam
Hayatımıza Yeni Giren Bir Kavram: Derin Ekoloji
Plastik Tüketen Çevre Dostu Bakteriler
Biyoteknoloji ile Açlık Sorunu Çözülebilir mi?
Güneş Enerji Sistemi Nasıl Çalışır?
G Kuvveti Nedir ?
Kara Delik Nedir?


Hayvan Deneylerinin Bilimde Yeri

Bilimde, araştırma ve inceleme alanları bazı değişkenlikler gösterdiğinden hayvan deney çalışmaları da bu çerçevede şekillendirilir. Genel planlama doğrudan bu alanı ilgilendirecek şekilde oluşturulur. Bu sayede ilgili deneyden maksimum düzeyde bir verimlilik ve geri dönüş alınmaya çalışılır.

Hayvan deneylerinin yapılmasına ihtiyaç duyulan bilim alanları arasında tıp ve biyoloji gibi önemli alanlar yer alır. Bunların yanı sıra bu deneyler bazı ürünlerin kalitesi ve kontrolü, hayvan sağlığının korunması ve askeri amaçlı olarak da yapılırlar.

Tüm bu önemli girişim ve çalışmalar neticesinde bilimsel olarak yeni şeyler keşfedilebilmiş olur. Hayvan deneylerinin gerçekleştirmesinin ardında genel itibariyle bu türden bazı amaç ve unsurlar yer alır.

Bir Ürünün Hayvanlar Üzerinde Test Edilip Edilmediği Nasıl Anlaşılır?

Bilindiği üzere bazı ürünler piyasaya çıkartılmadan önce onlar üzerinde birtakım deneyler yapılıyor. Bu deneylere ilgili firmalar yeri geldiğinde farklı türden hayvanları dahil edebiliyorlar. Her ne kadar fazla olmasa da birçok insan bu durumun farkında olarak bir ürünün hayvan testine tabi tutulmadığının nasıl anlaşılacağını merak edebiliyor.

Bu konuda şu bilinmelidir ki hayvan testlerinin yapılmadığı ürünleri anlamak, bazı yöntemler çerçevesinde mümkündür. Bunun için yararlanılacak en önemli şey, satın alınacak ürünün paketinin üzerindeki ibarelere bakılmasıdır.

Eğer ilgili ürün paketinde ‘’Not Tested On Animals’’ yazıyorsa bu demektir ki o ürün hayvan deneyine tabi tutulmamıştır. Yine bu ibareye ek olarak eğer ilgili paketlerde ‘’Cruelty Free’’ veya ‘’BUAV Approved’’ ibareleri bunuyorsa yine onların da testsiz oldukları kanısına varılabilir.

Bu güzel yöntemlerin yanı sıra bazı özel şekilde ilgili kurumlarca geliştirilen mobil uygulamalar da yine hangi markaya ait hangi ürünlerin bir teste tabi tutulmadığını gösterebiliyor. Deneye Hayır Derneği girişimleri bünyesinde ‘’Deneysiz’’ adı verilen bir uygulama geliştirilmiş ve insanların kullanımına sunulmuştur. Hayvanlar üzerinde deney yapmayan markalar genel kapsamda bu şekilde tespit edilebilir.

Hayvan Hakları Bu Konuda Ne Diyor?

Hayvan hakları yaklaşımına göre hayvanlar üzerinde deneylerin yapılması kabul edilebilir bir şey değildir. Çünkü bu hayvanların kendi özelinde sahip oldukları bir özgürce yaşama hakları vardır. Deneyler onların bu özgürlüğünü elinden alır ve onlara fiziki birtakım kalıcı hasarlar verir.

hayvan haklari

Bazı kozmetik ve diğer ürünlerin üretilmesi aşamasında birtakım hayvanların çeşitli deneylere tabi tutulmaları onların yaşam özgürlüklerinin açıkça ihlal edilmesi anlamına gelir. Kozmetik hayvan deneyleri genel itibariyle hayvan hakları ilkeleriyle bağdaşmaz.

Yasalar Dışında Hayvan Deneylerinin Etik Boyutu

Birtakım bilimsel çalışmalar için yapılan hayvan deneylerinin her ne kadar yasalarla belirlenmiş bazı çizgileri olsa da diğer tarafından bunun etik bir boyutunun olduğu gerçeği de vardır.

Hayvan deneyleri etik ilkelerine göre hayvan deneylerinin yalnızca hayvan sağlığı bilgilerinin kazanılması veya insanlığa katkı sağlayacak verilerin elde edileceği zaruri durumlarda yapılması önemlidir.

Bunun yanı sıra deneye aday olacak hayvanların doğru şekilde seçilmesinin önemi üzerinde de ilgili ilkeler çerçevesinde duruluyor. Ayrıca onların sayılarının gerekli minimum çerçevede sonuçları verecek şekilde belirlenmesi de yine hayvan hakları ilkeleri arasında önemli bir yer tutuyor.

Deneylerde Hangi Hayvanlar Kullanılıyor?

Bilim insanları genel olarak hayvan deneylerinde birbirinden farklı türleri çalışmanın amacına uygun olarak kullanabiliyorlar. Bu hayvanlar arasında fare ve hamster kemirgen yapılı canlılar, kediler, deniz canlıları veya birtakım kanatlı hayvanlar yer alabiliyor.

Bazı ülkeler insanlarla genetik kodları bakımdan benzerlikleri bulunan hayvanların deneylerde kullanılmasını istememiş ve bunun için bazı kanunlar çıkarmışlardır.

Hayvan Deneyleri Nerede Yapılır?

Hayvan deneylerinin yalnızca resmi olarak izinleri alınmış ve yasaların uygun gördüğü yerlerde yapılması zorunluğu vardır. Kurum veya kuruluşlar bu doğrultuda ilgili deneyler için mutlaka gerekli lisans ve ruhsatlarını almakla yükümlüdürler.

laboratuvar

Hayvan Deneylerine Alternatif Yöntemler Var mı?

Birçok kişinin aklında hayvan deneylerinin yerine daha uygun ve etik çerçevede alternatif bir yöntem var mı sorusu yer alıyor. Esasen bu duruma yönelik somut adımların atılması 1970’li yıllara dayanıyor. 2015 yılında Türkiye’de de bu konuyla ilgili bir yasa hali hazırda kabul edilmiştir. Alternatif yöntem olarak belirlenenlerden bazıları popülasyon çalışmaları, mikro-doz çalışmaları veya bilgisayar modelleme çalışmalarıdır.

BİLİM Kategorimizi bilgi dolu diğer içeriklerimize ulaşmak için ziyaret edebilirsiniz.

Bilişim Durağında tekrar görülmek üzere.

Kaynak:
Wikipedia Hayvan Deneyi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu