Bilim

Yıldız Haritası Nedir?

Gizemli ve eşsiz bir görünüm ile geceyi aydınlatan yıldızlar aslında bize bilim, uzay ve evrenle ilgili bilmediğimiz pek çok şeyi fısıldıyor. Bu kapsamda bilim insanların yıldızların bize ne anlatmaya çalıştığını öğrenmek için yıldız haritası keşfetmiş olup muhteşem bir şekilde yorumlamıştır. Özellikle uzaya ve evrene ilgisi olan kişilerin dikkatini çeken yıldız haritasının gökyüzü ile eşleştirilmesi için çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemlerin bilinmesi yıldız haritalarının kullanılması için önemlidir. Şimdi gelin yıldız haritalarının nasıl kullanılabildiğini inceleyelim.

Nasıl Kullanılır?

Yıldız Haritası, gökyüzünde görünen şekilde düzenlenen yıldızları temsil eden ve noktaların dağılımlarının bulunduğu dairesel bir alana sahiptir. Haritanın merkezinde tepedeki yıldızlar, dış kenar ise güney, kuzey, batı ve doğu yönleri ile etiketlenen ufku temsil etmektedir. Yıldız haritaları aynı zamanda saate ve tarihe göre ayarlanabilen yıldız bulucu tekerlekler ya da düzlem küreleri de popülerdir. Haritaların grafiği yıl boyunca görülen yıldızları içermektedir. Pencere sadece belirli saatte ve tarihte ufkun üzerinde ki yıldızları göstermektedir. Arka plan grafiği pivot etrafında döndürüldüğünde geçerli saat ve tarihin aynı hizaya gelmesi durumunda kenarlarda bulunan sayıları izleyebilmek mümkündür. Bunun ardından pencere görmeyi beklenen yıldızları göstermektedir.

Unsurları Nelerdir?

Yıldız haritasının şekli nasıl olursa olsun çeşitli unsurları bulunmaktadır. Bu unsurlar Arka Plan, Çizgili/Çizgisiz ve Yıldızların Büyüklüğü gibi unsuzlardan meydana gelir. Söz konusu unsurları sizin için aşağıda açıklayarak sizleri bu konuda bilgilendirmeyi amaçladık.

Arka Plan

Yıldızlar için beyaz noktalar bulunan siyah ya da koyu bir mavi arka plan tercih edilir. Bu daha doğal bir görünüm sunar. Ancak yıldızlar için siyah noktalı arka planda yapılabilir. Bu arka plan kişilerin not almasını sağlar.

Çizgili/Çizgisiz

Kılavuz çizgileri yıldızları birbirine bağlayabilmektedir. Pegasus Takım Yıldızı, Büyük Ayı gibi tüm şekiller bu kılavuzlar ile meydana çıkar. Ancak navigasyon için farklı çubuk figürler elde edilebilir.

Yıldızların Büyüklüğü

Büyük noktalar çok daha parlak yıldızları, küçük noktalar ise soluk yıldızları temsil eder.

Umarım ilginizi çekmiş ve severek yazımızı okumuşsunuzdur.

Sağlıkla Kalın.

Bilişim Durağında Tekrar Buluşmak Üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu